Slovenija 23.11.2013 6:00

Jolki Milič bodo nocoj izročili literarno nagrado mira

Ljubljana, 23. novembra - V Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma bodo drevi v sklopu knjižnega sejma pesnici, prevajalki in publicistki Jolki Milič izročili literarno nagrado mira. Za nagrado, ki jo Ženski odbor slovenskega centra PEN Mira letos podeljuje prvič, je bilo nominiranih še deset avtoric.

Miličeva bo poleg denarne nagrade v vrednosti 1000 evrov in diplome prejela tudi keramični kipec slovaške umetnice Zuzane Gažikove.

V obrazložitvi nagrade, ki jo Ženski odbor slovenskega centra PEN Mira namenja izključno ustvarjalkam, je zapisano, da je Miličeva "vzor pokončnosti, poguma, odkritosrčnosti in bojevitega zagovarjanja osebnih stališč, v katerih brani podcenjeno in spregledano ustvarjalnost žensk".

V šestih desetletjih delovanja je Miličeva pripravila več deset knjig prevodov slovenskih pesnic in pesnikov v italijanščino, ki jim je pogosto tudi sama našla založnika. Zaslužna je tudi za vrsto prevodov italijanskih, francoskih in španskih avtorjev v slovenščino.

Pri delu je promovirala tudi poezijo, ki je bila v slovenskem prostoru odrinjena, ker jo pišejo ženske, lezbične aktivistke in geji. Je ambasadorska slovenske poezije v Italiji ter avtorica številnih javnih pisem, v katerih se duhovito, ostro in neustrašno loteva literarnih in drugih družbeno zamolčanih tem, še piše v utemeljitvi.

Poleg nagrajenke so bile nominirane še Lojzka Bratuž, Neža Maurer, Svetlana Makarovič, Alenka Puhar, Breda Smolnikar, Irena Žerjal, Janja Žitnik-Serafin, Maja Haderlap, Suzana Tratnik in Ksenija Jus.

Žirijo za nagrado so poleg Reparjeve sestavljali predsednica Irena Novak-Popov ter Katja Mihurko-Poniž, Barbara Simoniti in Andrej Detela.

Nagrado, za katero se lahko naslednje leto še enkrat potegujejo vse nominirane avtorice, bodo podeljevali tako literarnim ustvarjalkam kot premišljevalkam oziroma literarnim kritičarkam in publicistkam.