Svet 23.11.2013 5:00

V Berlinu bodo odprli prenovljeno filmsko palačo Zoo

Berlin, 23. novembra - V Berlinu bo po prenovi vrata odprla filmska palača Zoo. Kot je dejal upravitelj palače Hans-Joachim Flebbe, je bil cilj prenove, da ohranijo tradicijo in dušo kina. Leta 1957 zgrajeno palačo so restavrirali in sočasno opremili z najsodobnejšo tehnologijo. Slavnostno odprtje bo 27. novembra.

Nemčija, Berlin. Center Berlina. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Nemčija, Berlin.
Center Berlina.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Z vodnimi zavesami pred filmskimi projekcijami ter ložami, v katerih bodo stregli pijačo, želijo ohraniti šarm iz 50. let minulega stoletja. Palača, ki stoji v bližini železniške postaje Zoo, bo odslej tudi prizorišče mednarodnega filmskega festivala v Berlinu.

V dolgi zgodovini palače so se po rdeči preprogi sprehodile zvezde, kot so Romy Schneider, Errol Flynn, Gina Lollobrigida, James Stewart, Jean-Paul Belmondo, Heinz Rühmann in Sophia Loren.

Na prvi gala premieri v prenovljeni palači, ki bo 11. decembra, pričakujejo hollywoodskega igralca Bena Stillerja z njegovo komedijo The Secret Life of Walter Mitty (Skrivno življenje Walterja Mittyja), piše nemška tiskovna agencija dpa.

Pri prenovi so ohranili plošče na fasadi poslopja, ki je bilo zgrajeno po načrtih arhitekta Gerharda Fritscha (1916-1965). Ohranili so tudi linolej v foyerju, ki je spomeniško zaščiten. V veliki dvorani, ki ima 850 sedežev, so ohranili originalen les. Ostale so tudi stenske obloge kot dragocena temnordeče zavesa iz žameta. V sklopu palače je urejenih sedem dvoran s skupaj 1650 sedeži.