Svet 25.11.2013 6:00

Umetniški vodja prihodnje documente bo Poljak Adam Szymczyk

Kassel, 25. novembra - Umetniški vodja prihodnje documente bo Adam Szymczyk, ki velja za vzhajajočo zvezdo med kustosi sodobne umetnost. Documenta 14 bo v Kasslu potekala od 10. junija do 17. septembra 2017.

Leta 1970 v mestu Piotrkow Trybunalski rojeni Poljak je bil med letoma 1997 in 2003 kurator ter soustanovitelj fundacije Foksal Gallery v Varšavi. Zatem je postal direktor in glavni kurator razstavišča Kunsthalle v Baslu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Leta 2008 je skupaj z Američanko Eleno Filipovic kuriral 5. bienale sodobne umetnosti v Berlinu, ki je nosil naslov Ko stvari ne mečejo senc.

Szymczyk, ki trenutno z družino živi v Baslu, se ima za skupinskega igralca. Poudaril je, da je documenta skupinsko delo, natančnejših načrtov za to pomembno razstavo sodobne umetnosti za zdaj še nima.

New York Times je Szymczyka označil za "superzvezdnika med kuratorji" in za "kuratorskega rock zvezdnika svojega časa". V svetu sodobne umetnosti velja za tistega, ki odkriva mlade in še nepoznane umetnike.