Svet 23.11.2013 13:57

Pesnici Golobova in Hrasteljeva na dunajskem knjižnem sejmu

Dunaj, 23. novembra - Na dunajskem knjižnem sejmu (BuchWien), ki poteka še ta konca tedna, sta se predstavili tudi slovenski pesnici Anja Golob in Stanka Hrastelj. Nastopili sta v sklopu sejemskega projekta Donau Lounge, odra za nastope sodobnih avtorjev podonavske regije.

Ljubljana, Mestna galerija. Intervju s pesnico in kritičarko Anjo Golob. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana, Mestna galerija.
Intervju s pesnico in kritičarko Anjo Golob.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Anja Golob je na Donau Lounge odprla štiridnevno serijo nastopov 39 avtorjev in avtoric iz Avstrije, Madžarske, Slovaške, Slovenije, Srbije, Bolgarije, Nemčije, Romunije, Hrvaške in Češke.

Predstavila je svoji knjigi V roki in Vesa v zgibi ter nemški prevod svoje poezije Urške P. Černe, Uljane Wolf in Monike Rinck, ki je v začetku novembra izšel v literarni reviji Wespennest. V pogovoru z avstrijskim kritikom in avtorjem Corneliusom Hellom je Golobova med drugim izpostavila prevode svojih pesmi, ki ji, ob ustrezni podpori matice, omogočajo vstop v nemški govorni prostor.

Stanka Hrastelj se je avstrijski javnosti predstavila z novo zbirko svoje poezije Anatomie im Zimmer (Anatomija v sobi), ki je je izšla pri avstrijski založbi Edition Korrespondenzen. Pesmi je v nemščino prevedla Daniela Kocmut, knjiga pa je nastala v okviru prevajalskega programa Traduki.

Donau Lounge je projekt, ki je za skupne nastope na knjižnem sejmu nastal na pobudo madžarskega kulturnega inštituta na Dunaju. Na posebnem odru se predstavljajo avtorji držav podovske regije, ki svoja dela izdajajo tudi v nemščini. Donau Lounge predstavlja literarno produkcijo Podonavja tudi na drugih knjižnih sejmih, so sporočili iz Slovenskega kulturnega informacijskega centra - Skica.

Hrasteljeva in Golobova sta prvi slovenski avtorici, ki sta se predstavili na odru Donau Lounge. Hrasteljeva je nastopila še na odru radia FM4, Golobova pa v okviru tako imenovanega Speed-Dating branja.

Na 13. mednarodnem sejmu BuchWien med 21. in 24. novembrom gostuje več kot 300 avtorjev, ki sodelujejo na branjih, okroglih mizah in pri podpisovanju knjig. Bogat program je namenjen tudi otrokom in mladini.