Svet 26.11.2013 5:30

V Amsterdamu razstava Malevič in ruska avantgarda

Amsterdam, 26. novembra - V amsterdamskem Muzeju Stedelijk je na ogled razstava z naslovom Kazimir Malevič in ruska avantgarda. Postavitev, ki združuje več kot 500 Malevičevih del in njegovih sodobnikov, je v letu, ko na Nizozemskem obeležujejo nizozemsko-ruske odnose, eden od vrhuncev praznovanja. Odprta bo do 2. februarja prihodnje leto.

Muzej Stedelijk, ki se ponaša z najobsežnejšo zbirko Malevičevih del izven Rusije, je to že predstavil na razstavi leta 1989. Tokratno razstavo so pripravili v sodelovanju z londonsko galerijo Tate Modern in razstaviščem Bundeskunsthalle v Bonnu, kjer bo razstava na ogled prihodnje leto, piše na spletni strani muzeja.

Postavitev Malevičevo ustvarjanje osvetljuje z različnih zornih kotov ter tako ponovno ovrednoti ustvarjanje ene ključnih figur modernizma 20. stoletja. Malevič ni bi le umetnik, ampak tudi vpliven učitelj in strasten zagovornik nove umetnosti. Navdihovala so ga različna umetnostna gibanja njegovega časa, tudi impresionizem, simbolizem, fauvizem in kubizem, poleg tega so na njegov likovni jezik vlivale ruske ikone in ljudska umetnost. Danes je širši javnosti najbolj poznan po svojih abstraktnih delih.

Na razstavi je mogoče videti oljne slike, gvaše, risbe in kipe. Predstavljene so vse faze Malevičeve kariere, od njegovega impresionističnega obdobja do ikoničnega suprematističnega Črnega kvadrata na belem polju.

Razstava poleg Malevičevih vključuje dela umetnikov, kot so Marc Chagall, Natalija Gončarova, Vasilij Kandinski, Mihail Larionov, El Lissitzky, Aleksander Rodčenko, Olga Rozanova, Vladimir Tatlin in drugi.

Več razstavljenih del je iz zbirk Nikolaja Kardzijeva in Georgesa Costakisa. Obe zbirki izstopata po številu del ruske avantgarde, še piše na muzejski spletni strani.

Kazimir Malevič se je rodil blizu Kijeva. Študiral je v Kijevu in na slikarski akademiji v Moskvi. Leta 1912 je obiskal Pariz, kjer je pobliže spoznal kubizem. Po oktobrski revoluciji je bil v letih 1919 in 1921 profesor v Moskvi in Leningradu, kjer je bival do smrti.