Svet 27.11.2013 6:00

Zvezek z mislimi Jima Morrisona decembra na dražbo

Los Angeles, 27. novembra - Beležnico, ki je nekoč pripadala frontmanu kultne rock zasedbe The Doors Jimu Morrisonu, bodo 18. decembra prodali na dražbi v Los Angelesu. V avkcijski hiši Profiles in History pričakujejo, da bodo zapise, ki jih je na 100 straneh zbral pokojni zvezdnik, prodali za približno 300.000 ameriških dolarjev (okoli 221.500 evrov), piše The Telegraph.

V usnjenem notesniku so po pisanju britanskega časnika zbrane Morrisonove zmedene in pogosto temne misli, ki jih je najverjetneje spodbudila prekomerna zloraba drog.

Beležnico uvaja zapis: "Ali bomo uničili najboljše skrivnosti življenja ali bomo pomagali osvoboditi novo vrsto človeka?" Najdejo pa se tudi manj razsvetljeni zapisi, kot je "Maternični pogled. Notranje pogled. Kiklopsko srednje oko".

Zvezek je Morrison, ki je pri 27 letih umrl v Parizu, zaključil s pogledom na umetnost: "Umetnost je kompromis, ogromna planjava. S čistim pogledom poskuša združiti subjekt in objekt, a lahko izključi razliko med zaznanim in zaznavo. Lepota je tako absolutnost, ukoreninjena v nezainteresirani percepciji - objekti brez kakršnegakoli namena in pomena."

Po Morrisonovi domnevni smrti zaradi prevelikega odmerka leta 1971 je beležnico dobil menedžer Doorsov Bill Siddons, ki jo je leta 1984 predal britanskemu glasbeniku Grahamu Nashu. Ta se je sedaj odločil, da jo proda.

Kot je dejal Joe Maddalena iz Profiles in History, so zapiski "bizarni, brez Morrisona pa je težko vedeti, kaj je z njimi želel povedati". "A ko gre za artefakte iz zgodovine rock'n'rolla, je ta beležnica zagotovo med najboljšimi," je dodal.

"Je pogled v glavo Jima Morrisona, s katerim se še najbolj približamo njegovim mislim pred smrtjo," je še pojasnil.