Slovenija 30.11.2013 9:47

Nagrada kritiško sito za roman Da me je strah? Maruše Krese

Ljubljana, 30. novembra - Nagrada za knjigo leta 2012 Društva slovenskih literarnih kritikov, kritiško sito, je letos pripadla romanu Da me je strah januarja preminule Maruše Krese. Nagrada je letos brez finančne teže, so sporočili organizatorji.

Novo mesto, Knjigarna Goga. Pesnica in pisateljica Maruša Krese. Foto: Rasto Božič/STA

Novo mesto, Knjigarna Goga.
Pesnica in pisateljica Maruša Krese.
Foto: Rasto Božič/STA

Roman Da me je strah? je družinska saga, ki se prične v prvih letih druge svetovne vojne. Zgodbo pripovedujejo trije prvoosebni pripovedovalci. V delu se razgrnejo osebni, intimni pogledi na vojno in svobodo, Kresetova pa se tudi sprašuje, koliko poguma je potrebno, da sledimo svojim načelom.

Kresetova v svojem delu vojno zgodbo zvrača na stran intime, kjer prikazuje posameznike, tudi tiste iz partijskih vrhov, kot žrtve neke večje in širše zgodovinske nujnosti, hkrati pa pokaže tudi to, kako se po vsaki vojni kot glavni heroji prikažejo nekateri, ki se jih iz časa vojne nihče ne spomni.

Poleg Kresetove so se za nagrado kritikov potegovali še Marko Sosič z romanom Ki od daleč prihajaš v mojo bližino, ki je bil nominiran tudi za nagrado kresnik, Goran Vojnović z romanom Jugoslavija, moja dežela, ki je za delo dobil kresnika, ter Kristina Hočevar s pesniško zbirko Na zobeh aluminij, na ustnicah kreda, ki je prejela Jenkovo nagrado za najboljšo zbirko pesmi zadnjih dveh let.

Zmagovalno delo je izbrala žirija v sestavu Mojca Pišek, Tanja Petrič, Goran Dekleva, Aljoša Harlamov, Barbara Jurša, Peter Kolšek, Petra Koršič, Jelka Ciglenečki, Andrej Hočevar, Tadej Meserko in Matej Bogataj.

Pri nominiranju se kritiki niso ozirali na žanr ali zvrst knjige, temveč zgolj na presežek v kvaliteti v odnosu do drugih knjig minulega leta, so zapisali v društvu kritikov.

Priznanje slovenskih literarnih kritikov so letos podelili drugič. Lani je zmagovala Katja Perat s pesniško zbirko Najboljši so padli. Lanska nagrada je avtorici prinesla tudi ček za 4000 evrov.

Pesnica, pisateljica in novinarka Maruša Krese je dolga leta ustvarjala v tujini, pred smrtjo pa se je vrnila v Ljubljano. Za zbirko Vsi moji božiči (2006) je prejela nagrado fabula, za svoja humanitarna prizadevanja v bosanski vojni zlati križec nemške države, avtorice evropskega projekta Ženske z vizijo pa so jo uvrstile med 100 najvplivnejših žensk v Evropi.