Svet 28.11.2013 6:00

Norvežani ogorčeni nad predvidenim nastopom Morrisseya na Nobelovem koncertu

Oslo, 28. novembra - Norvežani so ogorčeni nad odločitvijo organizatorjev Nobelovega koncerta, ki so potrdili nastop britanskega pevca Morrisseya. Ta je namreč napad Andersa Behringa Breivika, pod čigar streli je v Oslu 22. julija 2011 umrlo 77 ljudi, primerjal z vsakodnevnimi "živalskimi žrtvami" v verigah restavracij hitre prehrane, kot je McDonald's.

Norvežani svoje nestrinjanje izražajo tudi prek družbenih omrežij, na katerih se pojavljajo kritični komentarji z oznakami, kot sta bizarno in žalostno, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Organizatorji koncerta so se odločili, da pevcu ne onemogočijo poklona letošnjim Nobelovim nagrajencem. Kot so pojasnili, je bila njegova izjava sicer ogabna, a jih je prepričal z dodatno razlago. Nekdanji frontman skupine The Smiths je namreč zaprisežen vegetarijanec.

Med izvajalci na koncertu, ki bo v počastitev Nobelovih nagrajencev 11. decembra, bodo tudi britanski pevec James Blunt in sirijski glasbenik Omar Souleyman, še piše AFP.

Minuli mesec je po številnih zapletih izšla Morrissseyeva biografija. Ta predstavlja življenje 54-letnega Stevena Patricka Morrisseya ter njegovo vlogo v skupini The Smith, ki velja za eno najboljših britanskih zasedb.

Morrissey si je po ločitvi od skupine leta 1987 zgradil uspešno samostojno kariero, poznan pa je po provokativnih kritikah britanske politike in kraljeve družine ter po pogostih odpovedih koncertov.