Svet 2.12.2013 5:00

Pred 90. leti se je rodila operna diva 20. stoletja Maria Callas

New York, 2. decembra - Pred devetdesetimi leti se je na današnji dan rodila ameriška operna pevka grškega rodu Maria Callas, ki je zaradi svoje izjemne izrazne moči, pevske tehnike ter glasovne in interpretativne raznovrstnosti veljala za največjo operno pevko 20. stoletja. Najbolj cenjena je bila kot interpretka naslovnih vlog Norme, Tosce in Medeje.

Maria Callas se je rodila leta 1923 v New Yorku grškim priseljencem kot Maria Kalogeropoulos. Študirala je na konservatoriju v Atenah, kjer je leta 1944 debitirala z vlogo Santuzze v operi Cavalleria rusticana Pietra Mascagnija, na mednarodnem prizorišču pa se je uveljavila leta 1947 z nastopom v Veroni, kjer se je predstavila v operi La Gioconda skladatelja Amilcareja Ponchiellija. Odtlej je pela v velikih opernih hišah po vsem svetu.

Repertoar pevke, ki je zaslovela kot vsestranska pevka z glasom širokega razpona, je med drugim obsegal več kot 40 sopranskih vlog. Skladatelj Leonard Bernstein jo je nekoč imenoval kar "Operna Biblija".

Po nastopu leta 1965 v Covent Gradnu v Londonu, kjer ji je bila dodeljena naslovna vloga v Puccinijevi Tosci, je prenehala z odrskimi nastopi in se posvetila snemanju plošč. Posnela je številne plošče z mnogimi priznanimi skladatelji. V 70. letih se je želela vrniti na oder, a ji poskus tudi zaradi značajskih lastnosti, temperamentnosti in velike občutljivosti, ni uspel.

Umrla je 16. septembra leta 1977 v Parizu, njeno kariero pa so večkrat zasenčile drame iz zasebnega življenja, med drugim ljubezenska zveza z ladjarjem Aristotelom Onassisom.

V Benetkah so ji leta 2008 postavili muzej.