Slovenija 2.12.2013 4:00

Animateka danes začenja praznovanje 10. obletnice

Ljubljana, 2. decembra - V Kinodvoru se bo drevi ob 21. uri s projekcijo animiranega celovečerca Trgovinica za samomore začela jubilejna, 10. Animateka. Mednarodni festival animiranega filma bo do nedelje ponudil 410 filmov, poleg Trgovinice Patrica Leconta še pet celovečercev, v ospredje pa postavlja Retrospektivo Animirani film in ples ter Fokus na Češko.

Ljubljana, Kinodvor. Plakat festivala Animateka. Foto: Nebojša Tejič/STA Arhiv STA

Ljubljana, Kinodvor.
Plakat festivala Animateka.
Foto: Nebojša Tejič/STA
Arhiv STA

Na temo, ki bo po besedah organizatorjev začrtala razvoj povezovanja med animiranim filmom in plesom, bodo pripravili tudi okroglo mizo, na kateri bodo spregovorili umetniški direktor festivala Animanima iz Čačka Milen Alempijević, Rok Vevar, Jedrt Jež Furlan in umetniški direktor Animateke Igor Prassel.

V sklopu Fokus na Češko, ki ga pripravljajo v sodelovanju s češkim narodnim filmskim arhivom in veleposlaništvom, bodo med drugim predvajali animirane filme z začetkov animacije na Češkem v tridesetih letih minulega stoletja, ki doslej še niso bili predvajani izven meja domovine.

Poleg uvodnega celovečerca bodo festival animacije uvedle še 3D stereoskopske projekcije filmov iz kanadskega studia NFB: Gloria Victoria letošnjega rezidenčnega umetnika festivala Theodorja Usheva ter dva plesna filmska spektakla Lost Action: Trace 3D in Ora.

Festival bo ponudil tradicionalne sklope, kot sta Svetovni jagodni izbor ter Vzhodno in srednjeevropska panorama. V tekmovalnem programu bodo predvajali tudi večkrat nagrajeni film Špele Čadež Boles.

Letos bo žirija poleg glavnega tekmovalnega programa ocenjevala tudi Evropski študentski tekmovalni program. Poleg nagrade maestro ter nagrade ljubljanske in novogoriške univerze za najboljši študentski film bodo podelili še nagrado občinstva ter nagrado 2 koluta za otroški in mladinski program Slon po izboru otroške žirije.

Poleg projekcij organizatorji pripravljajo še spremljevalni program, ki bo med drugim obsegal delovne zajtrke, srečanja z avtorji, koncerte ter produkcijsko delavnico animiranega filma. Tudi letos se bo festival podal na pot po slovenskih kinematografih.