Svet 30.11.2013 6:00

Častni zlati medved Berlinala britanskemu režiserju Kenu Loachu

Berlin, 30. novembra - Častnega zlatega medveda bo na 64. berlinskem filmskem festivalu dobil britanski filmski režiser Ken Loach. Režiserju, ki je med drugim poznan po filmih, kot sta Angelski delež in Irska pot, bodo poleg tega na Berlinalu posvetili retrospektivo, piše nemška tiskovna agencija dpa.

"Kena Loacha bomo počastili kot režiserja, pa tudi kot človeka, ki se v svojih filmih pogosto z veliko humorja loteva družbenih nepravilnosti," je v petek povedal direktor Berlinala Dieter Kosslick. Dodal je, da je Loach v skoraj petih desetletjih filmskega ustvarjanja pokazal izjemno kontinuiteto, pri čemer pa vselej ostaja tudi inovativen.

Na mednarodnem filmskem festivalu v Berlinu, ki bo potekal od 6. do 16. februarja, se bodo za zlatega in srebrne medvede ponovno potegovala največja imena iz sveta filma.

Oskarjevec George Cloony bo na festivalu predstavil svoj umetnostni triler iz časov nacizma The Monuments Men (Ljudje spomenikov), Berlinale pa bo s filmom The Grand Budapest Hotel odprl ameriški režiser Wes Anderson. V filmu so zaigrali Ralph Fiennes, Adrien Brody, Willem Dafoe in Tilda Swinton.