Slovenija 2.12.2013 9:47

Kreslinov koncert v CD z glasbo z novega albuma Čarobnice

Ljubljana, 2. decembra - V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma bo drevi 22. decembrski koncert priznanega kantavtorja Vlada Kreslina. Večer bo zaznamovala glasbenikova 60-letnica, ki jo je že proslavil s trojnim albumom Čarobnice in pesmijo Tisti bejli grm v duetu z očetom Milanom. Na odru se mu bodo pridružili Mali bogovi, Beltinška banda in drugi glasbeni kolegi.

Ljubljana. Glasbenik Vlado Kreslin. Foto: Tamino Petelinšek/STA Foto: Arhiv STA

Ljubljana.
Glasbenik Vlado Kreslin.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Foto: Arhiv STA

"Čarobnice so opojna mešanica 'prekmurskega folka', pa tudi sevdaha, ciganske glasbe, bluesa, rocka, in to v neponovljivi izvedbi Vlada Kreslina ter njegovih bandov Mali bogovi in Beltinška banda", je o albumu Čarobnice, ki ga bo drevi na istoimenskem koncertu predstavil Kreslin, zapisal hrvaški glasbeni kritik Denis Romac.

Prekmurski glasbenik je trojni album Čarobnice izdal 11 let zatem, ko je izdal dvojni album Kreslinčice. Na novem albumu, ki je nadaljevanje Kreslinčic, so tri nove skladbe, ki jim je dodan izbor občinstvu dobro poznanih skladb iz Kreslinove bogate glasbene kariere.

Prvi plošček uvedejo tri novitete - Tisti bejli grm, Zibaj me in Okna na stežaj - ki jim sledijo že dobro dobro pozne pesmi, kot so Ena pesem, Tam na koncu drevoreda, Abel in Kajn in Z Goričkega v Piran.

Drugi prinaša duete, ki jih je Kreslin zapel skupaj z Allanom Taylorjem, Mary Coughlan, Neisho, Lidijo Bajuk, ansamblom Vali, očetom Milanom, Nenom Belanom, Radetom Šerbedžijo, skupinami Parni valjak, Bambi Molesters in Šajeta ter Chrisom Eckmanom.

Na tretjem je mogoče najti skladbo Kakšen dan iz televizijske mladinske serije Geniji ali genijalci ali Pustite nam ta svet iz serije Čisto pravi gusar. Pesmi Spet doma in S prsti mi greš skozi lase je zapel z Janezom Zmazkom - Žanom. Na njem je tudi nekaj posnetkov s koncertov v Cankarjevem domu, denimo pesmi To pri nas ni možno, Dan neskončnih sanj, S tabo je izi, Daleč je moj rojstni kraj ali Tista črna kitara.

Kreslin je v Cankarjevem domu prvič nastopil leta 1992 z maloštevilno zasedbo. Njegovi tradicionalni koncerti v Gallusovi dvorani odtlej vsako leto pomenijo uvod v decembrske praznike. Predlani so se mu poleg Beltinške bande in zasedbe Mali bogovi pridružili še Allan Taylor, Hans Theessink, Gabriella Gabrielli in Šajeta, lani pa se mu je kot gostja pridružila irska pevka Mary Coughlan.