Slovenija 30.11.2013 10:08

Na festivalu gejevskega in lezbičnega filma rožnati zmaj za film Jošiko in Juriko

Ljubljana, 30. novembra - Žirija 29. festivala gejevskega in lezbičnega filma je za dobitnika prve nagrade rožnati zmaj izbrala japonski film režiserke Sači Hamano, Jošiko in Juriko. Film, posnet po resničnih dogodkih, prepriča s svojo ganljivo pripovedjo, ki odkriva zamolčano zgodovino dveh žensk, intelektualk na začetku 20. stoletja, in njuno ljubezensko razmerje.

Film je hkrati vizualno poetično in impresivno delo, ki stilsko spominja na velikane japonske kinematografije. Žirija meni, da je film Jošiko in Juriko delo, vredno zapisa v zgodovino kinematografije, kot nepogrešljiva točka gejevskega in lezbičnega filma ter tudi širše.

Festival, ki se bo sklenil v nedeljo, je bil dobro obiskan. Kot je za STA povedala eno od organizatork Suzana Tratnik, so pritegnile predvsem komedije, med njimi italijanska Potem pa nič in nizozemska 20 laži, 4 starši in eno jajčece.

Festival, ki je v devetih dneh ponudil 25 celovečernih in 20 kratkih filmov iz 20 držav, se je v veliki meri posvetil tako imenovanemu nezahodnemu filmu. V ospredju je bil tudi žanr GLBTIQ družinskega filma.