Slovenija 2.12.2013 4:00

Na večeru slovenskega prevajanja Lavrinova diploma Cirilu Zlobcu

Ljubljana, 2. decembra - Društvo slovenskih književnih prevajalcev bo na tradicionalnem večeru slovenskega prevajanja Lavrinovo diplomo podelilo pesniku in prevajalcu Cirilu Zlobcu, ki je zaslužen za posredovanje slovenske književnosti drugim narodom.

Ljubljana, Cankarjev dom. Akademik Ciril Zlobec. Foto: Matej Leskovšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, Cankarjev dom.
Akademik Ciril Zlobec.
Foto: Matej Leskovšek/STA
Arhiv STA

Podelitev Lavrinove diplome v Štihovi dvorani Cankarjevega doma bo združena z večerom slovenskega prevajanja, na katerem se bodo ob 60. obletnici društva in 50.letnici Sovretove nagrade z odlomki iz svojih najnovejših prevodov predstavili nekateri Sovretovi nagrajenci.

Z branji bodo nastopili Kajetan Gantar, Drago Bajt, Alenka Bole Vrabec, Aleš Berger, Jože Stabej, Srečko Fišer, Štefan Vevar, Niko Jež, Barbara Šega Čeh in Tina Mahkota.

Prejemnik Lavrinove diplome Ciril Zlobec se ponaša s prevodnim opusom poezije iz italijanščine in srbohrvaščine. Med drugim je prevedel dela Giacoma Leopardija, Danteja Alighierija, Alberta Moravie, Curzia Malaparteja in Vaska Pope.

Janko Lavrin (1887-1986), po katerem se imenuje diploma, je bil prevajalec, literarni zgodovinar in esejist. Od leta 1917 je živel v Veliki Britaniji. Med drugim je bil zaposlen kot profesor sodobne ruske literature na britanski univerzi Nottingham, kjer je bil po njegovi zaslugi ustanovljen lektorat za slovenščino.