Svet 3.12.2013 5:00

V italijanskem muzeju razstava po erotičnih slikah iz Pompejev

Neapelj, 3. decembra - V muzeju sodobne umetnosti (CAM) v Casorii blizu Neaplja so odprli razstavo, na kateri so na ogled prirejena dela z erotičnih fresk, odkritih v Pompejih. Obiskovalci si lahko tako ogledajo dela, kot sta moški v spolnem odnosu s kozo ter gola ženska, ki sedi na ležečem rimskem bogu.

"Na razstavi ni nič takšnega, česar ne bi bilo mogoče videti na Facebooku ali televiziji," je dejal direktor CAM Antonio Manfredi, ki je na enem od del upodobljen tudi sam. "Še danes, ko govorimo o erotičnih delih, jih je težko prikazati. Ker smo politično nekorekten muzej, smo se odločili, da bi bilo lahko to izjemno zanimivo," je dodal.

Po njegovih besedah je poskusilo italijansko ministrstvo za kulturo razstavo cenzurirati, saj so jim prvo dovolili fotografirati antične freske, ko pa so izvedeli, kakšen je njihov končni namen, so jim dovoljenje vzeli, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Z razstavo želijo v muzeju, ki je poznan po tem, da so v znak protesta proti ukrepom italijanske vlade zažgali nekaj svojih del, freske prikazati v sodobni luči.

"Menim, da sem močna ženska, zato sem se odločila za ta korak. Ponosna sem nase," je dejala ena od sodelujočih umetnic, Veronika Bayer iz Avstrije. Umetnica, ki je upodobljena na marmornem nizkem reliefu, meni, da so dela estetska: "Ne gre za pornografijo, čeprav se vidi vse. Zame je to nekakšna izjava, 'statement'."