Slovenija 2.12.2013 10:30

V Ljubljani drevi začetek festivala Lezbična četrt

Ljubljana, 2. decembra - S predstavitvijo Geografije lezbične prisotnosti se bo drevi ob 20.15 v Galeriji Škuc začel 2. festival Lezbična četrt, ki bo do petka ponudil vrsto dogodkov, med drugim odprtje razstave, pogovore in koncerte. Festival je lani ob 25-letnici obstoja zasnovala Sekcij Škuc LL v sodelovanju z Galerijo Škuc.

Otvoritvena predstavitev ene od koordinatork festivala Urške Sterle z odstiranjem spominskih plasti sledi lezbični prisotnosti od ulice do lastnih klubov, v medije in publikacije, od posegov v dominantni diskurz do ustvarjanja lastnih prostorov, medijev, zgodovine. Po besedah organizatorjev je lezbična prisotnost namreč nomadska - znova in znova se seli v nove prostore, jih zavzema, spreminja, naredi za svoje in jih zapušča, ko je iz njih izgnana.

Uvodni večer bo s programom zaključila DJ Kamasutra - Nataša Sukič, ki je prva ženska didžejske kulture v Sloveniji in ena prvih, ki so se že v 80. letih minulega stoletja z vinilkami spopadli na alternativnih plesiščih Ljubljane.

V sklopu festivala bodo tudi odprli razstavo Nomadinje, s katero bodo Neža Knez, Ana Legčević, Petra Fon, Ana Marija Kanc, Maša Cvar, Andreja Gomišček, Jasna Klančišar vsak dan festivala skozi različne umetniške pristope prikazale večno iskanje lezbičnih prostorov.

Poleg razstave bo festival ponudil pogovora s pesnico Majdo Kne ter avtorico Suzano Tratnik. Pogovor s slednjo pripravljajo ob predstavitvi njene knjige Lezbični aktivizem po korakih.

V Galeriji Škuc bosta potekali tudi okrogli mizi na temo Alternativni ritmi ter Med sceno in skupnostjo, koncerta Teje Pribac in Ane Mihelič ter Maje Predatorie, prav tako pa bodo pripravili večer improvizacijskega gledališča s skupino V peto gre rado.

Zaveso nad festivalom bodo z zaključno zabavo spustili v Klubu Monokel na Metelkovi.