Svet 3.12.2013 6:00

Na spletu so se znašle tri kratke zgodbe J. D. Salingerja

New York, 3. decembra - Na svetovnem spletu so se znašle tri zgodbe pokojnega ameriškega pisatelja J. D. Salingerja. Zgodbe The Ocean Full of Bowling Balls, Birthday Boy in Paula, ki skupaj obsegajo okoli 41 strani, naj bi se v javnosti prvič pojavile na dražbi na eBayju, ko so jih prodali za 67 britanskih funtov (81 evrov), piše francoska tiskovna agencija AFP.

Salinger, ki se je rodil leta 1919, je pripadal generaciji ključnih ameriških romanopiscev 20. stoletja. Leta 1951 je zaslovel z romanom o mladostniški upornosti Varuh v rži.

Zadnja tri desetletja je živel v popolni osami, zavračal je intervjuje in skrbno varoval svojo zasebnost. Na sodišče se je celo obrnil z zahtevo, da prepove nove objave njegovih del, čeprav je še pisal.

Verodostojnost treh zgodb, ki so se pojavile na internetu, je potrdil Kenneth Slawenski, avtor prodajne uspešnice J. D. Salinger: A Life.

Za AFP je dejal, da zgodbe niso bile popolnoma končane: "Salinger je bil glede svojega dela perfekcionist, nikakor mu ne bi bilo všeč, da so se v javnosti pojavila dela, ki še niso bila urejena. Toda prikazujejo njegov način dela, kar je za bralce redka priložnost."

Slawenski ne verjame, da bi želel kdo z objavo zgodb zaslužiti: "Zdi se, da gre za objavo oboževalca, ki je želel zgodbe deliti s prijatelji in ostalimi bralci."

Pojasnil je, da Univerza Princeton in Univerza v Teksasu hranita sedem Salingerjevih neobjavljenih zgodb, tri, ki so se pojavile ne spletu, pa niso najboljše. Med njimi je po njegovem mnenju najpomembnejša The Ocean Full of Bowling Balls, ker se neposredno navezuje na Varuha v rži.

Če gre verjeti nedavno dokumentarcu o pisatelju, pa naj bi Salinger (1919-2010) zapustil natančna navodila za izid vsaj petih novih knjig, ki naj bi jih objavili po njegovi smrti, med letoma 2015 in 2020.