Slovenija 3.12.2013 0:30

Ta veseli dan bo danes odprl vrata slovenskih kulturnih ustanov

Ljubljana, 3. decembra - Ta veseli dan kulture, s katerim obeležujemo obletnico rojstva pesnika Franceta Prešerna, bo tudi letos odprl vrata številnih kulturnih ustanov po vsej Sloveniji. V 60 krajih bo ponudil skupaj več kot 300 brezplačnih dogodkov - predstav, razstav, koncertov, predavanj, vodstev, delavnic in drugih dogodkov.

Ljubljana, MSUM. Slovenski etnografski muzej. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana, MSUM.
Slovenski etnografski muzej.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana. NUK. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
NUK.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ponudba dogodkov bo najbolj pestra v Ljubljani in Mariboru, pisan nabor prireditev pa se ljubiteljem kulture obeta tudi drugod po Sloveniji. V Ljubljani bodo med drugim v Narodni in univerzitetni knjižnici odprli razstavo o Hermanu Potočniku Noordungu, v Slovenskem etnografskem muzeju pa razstavo o Emeriku Zelinki, ki je je pred 60 leti razvil recepturo za Cockto.

Nekatera gledališča bodo danes omogočila brezplačen ogled predstav, ponekod pa vabijo na vodene oglede po skrivnostih in zanimivostih stavb.

Podroben seznam vseh prireditev s termini in informacijami je objavljen na spletni strani ministrstva za kulturo.

Z dnevom odprtih vrat je ministrstvo začelo v Prešernovem letu 2000. Z leti se je pobuda preoblikovala v Ta veseli dan kulture in prerasla v množičen kulturni dogodek. Na ta dan se najlepše združujeta dostopnost in želja ljudi po doživetju kulture. V letu 2011 je kar 112 ustanov pripravilo 169 dogodkov, na katerih so našteli več kot 15.000 obiskovalcev, so sporočili z ministrstva za kulturo.