Svet 4.12.2013 5:00

Novi Murakamijev roman največja prodajna uspešnica na Japonskem

Tokio, 4. decembra - Novi roman literarne zvezde Harukija Murakamija, ki je izšel aprila, je na Japonskem postal največja prodajna uspešnica leta 2013. Roman s protagonistom, ki se spopada s svojo preteklostjo, je v prodaji prekosil poplavo knjig za samopomoč. Po besedah Murakamijevega založnika so prodali več kot milijon izvodov romana.

Knjiga z naslovom, ki v prostem prevodu pomeni Brezbarvni Tsukuru Tasaki in njegova leta romanja, bo angleški prevod doživela prihodnje leto.

Drugo mesto na 12-mesečni lestvici, ki jo je od novembra 2012 pripravila japonska založniška hiša Nippon Shuppan Hanbai, je zasedla knjiga zdravnice, ki opozarja na nevarnost prezgodnjih operacij raka, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Murakami, ki živi med ZDA in Japonsko, ima po vsem svetu številne oboževalce. Letos se je omenjal med možnimi dobitniki Nobelove nagrade za literaturo. Njegova dela so označena za lirično in nadrealistično prozo, v kateri opisuje junake na obrobju japonske družbe.

Murakamijeva dela so prevedena v skoraj 40 jezikov. V slovenskem prevodu so med drugim na voljo romani Norveški gozd, Kafka na obali, Ljubi moj sputnik, delo O čem govorim, ko govorim o teku, zbirka kratke proze Slon izginja ter trilogija 1Q84.