Svet 5.12.2013 5:00

Nagrada Sveta Evrope turškemu muzeju Baksi

Strasbourg, 5. decembra - Evropska muzejska nagrada, ki jo v sodelovanju z Evropskim muzejskim forumom podeljuje Svet Evrope, je letos pripadla turškemu muzeju Baksi v mestu Bayburt. Muzej v nerazvito področje Severne Anatolije prinaša visoko umetniško raven, so odločitev pojasnili na Svetu Evrope.

V Baksiju želijo premostiti razliko med centrom in periferijo, lokalnemu prebivalstvu pa s ponovnim oživljanjem tradicionalnega načina tkanja in tekstilne proizvodnje omogočajo ohranjanje kulturnega spomina.

"Muzej in z njim povezane dejavnosti lahko služijo za vzor, kako se lahko okvirna konvencija Sveta Evrope o vrednosti kulturne dediščine za družbo preslika v lokalno okolje," meni poročevalka Sveta Evrope za muzejsko nagrado Vesna Marjanović iz Srbije.

Evropsko muzejsko nagrado podeljujejo od leta 1977. Namenjena je muzejem, ki pomembno prispevajo k razumevanju skupne evropske dediščine. Nagrajeni muzej prejme bronast kipec španskega umetnika Joana Miroja, ki ga ima nato v hrambi za leto dni. Lani je nagrado prejel Muzej mesta Liverpool.