Svet 5.12.2013 6:00

Na Dunaju razstava Jiržija Kočice z znanstvenim pridihom

Dunaj, 5. decembra - V galeriji Schleifmühlgasse bodo drevi odprli kiparsko razstavo slovenskega umetnika Jiržija Kočice z naslovom Seed Keepers. Razstavljene bodo skulpture, ki naslavljajo tematiko genetskih sprememb. Kljub temu, da skulpture na prvi pogled dajejo vtis, da sledijo klasičnim kiparskim pristopom, v sebi nosijo močan vpliv sodobne znanosti.

Skuplture so iz geopolimerne mase, trpežnega, okolju prijaznega materiala, ki je primeren za shranjevanje semen, so sporočili iz Slovenskega kulturnega informacijskega centra - Skica, ki odpira razstavo.

Razstava je del večjega projekta Znamenja znanja, ki povezuje instalacije na Dunaju in dela na Kemijskem inštitutu v Ljubljani.

Leta 1966 v Slovenj Gradcu rojeni umetnik Kočica je končal Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani, doslej pa je razen v Sloveniji med drugim razstavljal v ZDA, na Irskem, v Italiji ter Bosni in Hercegovini.

Poznan je po projektu 95 tez o umetnosti, ki je namenjen ponovnemu izpraševanju smisla sodobne umetnosti v luči političnih in družbenih sprememb skozi zgodovino zahodne civilizacije. Teze je med drugim lani nalepil na vrata treh newyorških galerij.