Slovenija 5.12.2013 10:16

V NUK razstava ob 85-letnici skladatelja Urbana Kodra

Ljubljana, 5. decembra - V Narodni in univerzitetni knjižnici (NUK) bodo drevi ob 19. uri odprli razstavo z naslovom Melodija ni nikoli odveč, ki je posvečena 85-letnici rojstva skladatelja Urbana Kodra. Na ogled bodo dela iz glasbene zbirke NUK, ki hrani podarjene rokopisne partiture in drugo dokumentarno gradivo o skladateljevem življenju in delu.

Ljubljana, NUK. Narodna in univerzitetna knjižnica (NUK). Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana, NUK.
Narodna in univerzitetna knjižnica (NUK).
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Na nocojšnjem odprtju razstave bo Kodrove šansone ob klavirski spremljavi Blaža Jurjevčiča zapela Nina Strnad, slavnostni govornik pa bo odgovorni urednik tretjega programa Radia Slovenija - programa Ars Matej Venier. Razstava bo v Plečnikovem hodniku NUK na ogled do 15. februarja, so sporočili iz NUK.

Koder se je rodil 4. marca 1928 v Ljubljani. Končal je študij medicine, a se je raje posvetil glasbi. V Plesnem orkestru Radia Ljubljana je bil solist-trobentač. Ustanovil in vodil je Ljubljanski jazz ansambel, z njim je posnel tudi prvo jugoslovansko jazz ploščo.

Njegov skladateljski opus je obsežen, komponiral je glasbo za film in radio, televizijo in gledališče, poseben presežek v njegovem ustvarjanju pa so šansoni, ki jih je komponiral na besedila pesnikov, kot so Janez Menart, Milan Jesih in Ervin Fritz.

Skomponiral je glasbo za številne celovečerce, med drugim tudi za filma Matjaža Klopčiča Cvetje v jeseni in Ljubljana je ljubljena. Za slednjo je leta 2005 prejel vesno. Je tudi prejemnik Ježkove nagrade.

V svojih spominih je Koder zapisal, da je že kot devetletni deček je prebiral Dostojevskega: "Iz književnosti sem takrat že marsikaj poznal, pri babici sem požiral knjigo za knjigo, sama odrasla dela."