Svet 6.12.2013 5:30

V rojstni hiši Walta Disneyja naj bi uredili muzej

Chicago, 6. decembra - V rojstni hiši Walta Disneyja (1901-1966) v Chicagu želi par, ki je kupil hišo, urediti muzej. Dvonadstropna lesena hiša stoji na uličnem vogalu v mirni stanovanjski četrti prestolnice ameriške zvezne države Illinois.

Japonska, Tokio. Disney, zabaviščni park, miki miška, pluton. Foto/Arhiv: Xinhua/STA

Japonska, Tokio.
Disney, zabaviščni park, miki miška, pluton.
Foto/Arhiv: Xinhua/STA

Hišo je zgradil oče Walta Disneyja, avtorja znamenitega lika miška Mikija. Družina je v njej živela od leta 1893 do Disneyjevega četrtega leta, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Par je za hišo odštel 173.000 dolarjev (skoraj 126.000 evrov). Sedaj nameravata z internetno kampanjo zbrati sredstva za njeno obnovo.

Walt Disney je kariero začel v Kansas Cityju z reklamnimi risankami. Nato se je preselil v Los Angeles in leta 1927 ustvaril slavno figuro miška Mikija. Leta 1928 je predstavil prvi risani film z Mikijem, ki je požel navdušenje. Do leta 1935 so se rodili še drugi junaki - Mikijeva prijateljica Mini, racman Jaka in Pluton.

Novo raven je njegovo ustvarjanje doseglo leta 1937 z dolgometražnim risanim filmom Sneguljčica in sedem palčkov. Sledili sta mu uspešnici Ostržek in Slonček Dumbo, po 2. svetovni vojni pa še Pepelka, Alica v čudežni deželi in Peter Pan. Disneyjeva producentska hiša je ustvarila vrsto pustolovskih igranih filmov in dokumentarcev o naravi.