Svet 6.12.2013 6:00

Na Unescovem seznamu nesnovne dediščine vrsta novih vnosov

Baku, 6. decembra - Na srečanju v Bakuju so člani Unescovega komiteja za nesnovno dediščino v register vpisali vrsto novih vnosov. Med drugim so ga obogatili tradicionalna japonska kuhinja vašoku, tisočletna tradicionalna izdelava vina v Gruziji in mediteranska dieta, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Na seznam so se uvrstili tudi tradicionalna uporaba abaka na Kitajskem, krščanski praznik v francoski regiji Limousin, kimjang - postopek izdelave in postrežbe tradicionalne južnokorejske jedi kimči, belgijska praksa lovljenja rakcev s konji in letno romanje k mavzoleju Sidija Abd el-Qader Ben Mohameda v Alžiriji.

Na seznamu so še tuareška glasba izmad, bangladeško tkanje jamdani, brazilski verski festival Cirio de Nazare, glasba sankirtana indijskega ljudstva Vaishnava, katoliška procesija v osrednji Italiji, ortodoksni praznik v Etiopiji in kirgiška epska pesnitev.

Na seznam nesnovne dediščine, ki jo je treba nujno zaščititi, sta se med drugim uvrstili tradicija poimenovanja med ljudstvi zahodne Ugande in mongolska kaligrafija.

Nesnovna dediščina je manj poznana kategorija na področju varstva kulturne dediščine. Gre za prakse, predstavitve, izraze, znanja in veščine, ki se prenašajo iz roda v rod. Mednarodni okvir ji daje Unescova konvencija o varovanju nesnovne kulturne dediščine, ki je bila sprejeta 17. oktobra 2003 v Parizu.

Register nesnovne kulturne dediščine so ustanovili leta 2008, doslej pa so vanj vnesli okoli 100 vpisov s celega sveta.