Slovenija 6.12.2013 9:26

Koprska razstava o duhovnosti preko podob gorske pokrajine

Koper, 6. decembra - V sklopu projekta Maravee bodo v koprski Galeriji Loža odprli razstavo Anima Mundi, duhovnost od vrhuncev do vsakdanjosti kot spomin na prvo svetovno vojno. V okviru projekta, s katerim naj bi ustvarili "prizorišča duše", umetniki s pomočjo fotografij, slik, instalacij, video postavitev in performansov razkrivajo emotivne scenarije.

S tokratno razstavo se Obalne galerije Piran ponovno vključujejo v projekt Maravee, ki pod okriljem istoimenskega društva poteka na različnih lokacijah dežele Furlanije-Julijske krajine z namenom spodbujanja tam delujočih italijanskih in tujih likovnih umetnikov.

Razstava se sooča s kompleksno tematiko duhovnosti, ki jo med svetim in profanim simbolično ponazarja gorska pokrajina. V vseh kulturah sveta se ta predstavlja kot svojevrstna vez med telesnostjo in duhovnostjo, ki pa v času prve svetovne vojne postane polje krvavega spopada med narodi.

Projekt naj bi prikazal "prizorišča duše", tako da italijanski, slovenski, avstrijski, ameriški, angleški in nizozemski umetniki na izbranih lokacijah s pomočjo fotografij, slik, instalacij, video postavitev in performansov razkrivajo emotivne scenarije, so zapisali v Obalnih galerijah Piran.

Skupinska razstava, ki raziskuje dimenzijo duhovnosti in duše kot poetično in mestoma dramatično črno-belo potovanje, bo na ogled do 12. januarja.