Slovenija 8.12.2013 6:00

Ob svetovnem dnevu zborovske glasbe v CD koncert združenih mladinskih zborov

Ljubljana, 8. decembra - V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma bo drevi koncert združenih mladinskih pevskih zborov Slovenije, ki ga pod naslovom Potujoča muzika v počastitev svetovnega dneva zborovske glasbe pripravlja Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD). Na prireditvi, na kateri bo zapelo več kot 500 mladih, bodo tudi podelili priznanja skladateljem.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Za nove izvirne skladbe ali priredbe za mladinske zbore bodo priznanja prejeli Patrick Quaggiato, Blaž Pucihar, Gašper Jereb, Katarina Pustinek Rakar, Damijan in Janez Močnik, Črt Sojar Voglar in Katja Gruber, so sporočili iz JSKD. Zbrane bo nagovoril minister za kulturo Uroš Grilc, prireditve pa se bo udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor.

Na koncertu se bo predstavilo 13 izbranih mladinskih zborov iz vseh regij, ki so se v zadnjih dveh letih dokazali na regijski in državni ravni. Koncert je priložnost za ustvarjalno povezovanje in spletanje novih prijateljskih vezi, so zapisali v JSKD, kjer so množični koncert prvič organizirali pred dvema letoma in kjer si želijo, da ta postal tradicionalna bienalna prireditev.

Sodelujoče zbore je JSKD zbral že pred poletnimi počitnicami in tik pred začetkom šolskega leta njihovim zborovodjem razdelili note. Vsi skupaj so se prvič srečali danes na dopoldanski vaji. Zbori bodo peli pod vodstvom Damijana Močnika, Tomaža Pirnata in Matjaža Vehovca ob spremljavi pianista Tadeja Horvata, Slovenskega tolkalnega ansambla Stop in Trobilcev Orkestra Slovenske vojske.

Pobuda za koncert združenih mladinskih zborov se je začela razvijati pred tremi leti na državnem tekmovanju otroških in mladinskih zborov v Zagorju ob Savi. Zaradi vse težjih razmer so se mladinski zborovodje strinjali, da je za popularizacijo mladinskega zborovstva treba nujno nekaj ukreniti, da bi mladim vlili občutek pripadnosti veliki zborovski skupnosti. Tako sta nastali dve prireditvi - množični zborovski BUM v Mariboru, ki popularizira petje in slovensko literaturo, ter Potujoča muzika, katere namen je nagraditi sposobnejše zbore, naročati novo literaturo slovenskim skladateljem in izdajati novo zborovsko literaturo, ki temelji na sodobnejših tekstih.

Svetovni dan zborovskega petja praznujemo od leta 1991. Od tedaj je dan obeležilo že več kot 15.000 zborov in več milijonov pevcev po vsem svetu.