Slovenija 10.12.2013 9:31

V Cankarjevem domu koncert ob 85-letnici Radia Slovenija

Ljubljana, 10. decembra - Radio Slovenija drevi ob 85-letnici radijskega oddajanja v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma pripravlja slavnostni koncert, ki so ga poimenovali Ku-ku. Večerna prireditev bo osrednji dogodek v okviru letošnjega obeleževanja visoke obletnice, ki ga bodo organizatorji popestrili z bogatim glasbenim programom.

Ljubljana. Logotip Radia Slovenija. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Logotip Radia Slovenija.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Kot je za STA povedal direktor Radia Slovenija Miha Lampreht, je nacionalnemu radiu v 85 letih uspelo "stati in obstati", s slavnostnim dogodkom v Cankarjevem domu pa želijo opozoriti na fenomen in vlogo nacionalnega radia skozi to obdobje.

"Ne glede na 85 let obstoja in ne glede na častitljivo starost je radio še vedno vitalen medij, ki je zgodba o uspehu. Smo celovit servis tako na področju obveščanja, izobraževanja in razvedrila, kot tudi v smislu kakovostne kulturno-umetniške produkcije in poprodukcije v najširšem pomenu besede," je dejal Lampreht.

Zgodovina Radia Slovenija sega v leto 1928, ko je 1. septembra poskusno, 28. oktobra pa uradno začel oddajati Radio Ljubljana. Pred 85 leti se je prvič oglasila tudi radijska kukavica, ki je ostala do danes prepoznavni znak nacionalnega radia.

Kukavica bo tudi rdeča nit večernega slavnostnega koncerta, na katerem bodo premierno predstavili novo skladbo Potovanje radijske kukavice mladega skladatelja Anžeta Rozmana. Glasbeni program koncerta bo ponudil prikaz prvovrstne in raznovrstne radijske glasbene in govorne ponudbe, ki jo je sicer mogoče slišati na radijskih programih.

V izbranem glasbenem programu bodo med drugim nastopili Simfonični orkester in Big Band RTV Slovenija, Otroški in Mladinski pevski zbor RTV Slovenija, Anja Bukovec, Elena Dobravec, pianista Marjan Peternel in Gregor Dešman, Volk Folk, Ansambel Saša Avsenika, Alfi Nipič, Jožica Svete, Joži Kališnik, Murat & Jose, BiLBi, Katja Šulc, Anika Horvat in Rudi Bučar, Elevators, Tone Kregar in Jernej Dirnbek (Mi2), Grega Skočir (Big Foot Mama), Tokac (Dan D), Peter Lovšin (Pankrti), Tomi Meglič (Siddharta), Borut Marolt (Niet) in številni radijski ustvarjalci.

Avtorica idejne zasnove prireditve je Tatjana Pirc, režisersko taktirko pa bo prevzel Matej Filipčič. Posnetek koncerta si bo mogoče ogledati 4. januarja na prvem programu Televizije Slovenija.