Svet 10.12.2013 6:00

Kusturica dobil sredstva za dokončanje Andrićgrada

Beograd/Banjaluka, 10. decembra - Režiserju Emirju Kusturici sta podpredsednik srbske vlade Aleksandar Vučić in Srbska napredna stranka (SNS), ki ji predseduje Vučić, za projekt Andrićgrada namenila 100.000 evrov. Kusturica je dejal, da bodo s sredstvi dokončali študentski dom in izvedli druga zaključna dela projekta, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

BiH, Bileća. Režiser Emir Kusturica. Foto: Tanjug/STA

BiH, Bileća.
Režiser Emir Kusturica.
Foto: Tanjug/STA

Kot je napovedal, bodo v Andrićgradu, kamnitem mestu v Višegradu, poleg spomenika, posvečenega Nobelovemu nagrajencu za književnost Ivu Andriću, postavili še spomenik v čast črnogorskemu vladarju in pesniku Petru Petroviću Njegošu, izumitelju Nikoli Tesli ter Mehmedu Paši Sokoloviću, ki je postavil znamenit most na Drini, piše Hina.

Začetek projekta sega v leto 2011, ko so predstavniki vlade Republike srbske, občine Višegrad in Kusturičevo podjetje Lotika ustanovili skupno podjetje za izgradnjo Andrićgrada oz. kamnite vasi na 17.000 kvadratnih metrih, posvečene delu Nobelovega nagrajenca za književnost Iva Andrića Most na Drini.

Andrić je Nobelovo nagrado za književnost prejel leta 1961 in je edini književnik z območja nekdanje Jugoslavije s to prestižno nagrado. Knjigo Most na Drini je napisal med drugo svetovno vojno, v njej pa opisuje tri stoletja konfliktov v Višegradu, kjer se nahaja most.