Svet 11.12.2013 6:00

V Bonnu za leto 2014 napovedujejo veliko razstavo Malevičevih del

Bonn, 11. decembra - V razstavišču Bundeskunsthalle v Bonnu za leto 2014 napovedujejo veliko razstavo del ruskega slikarja Kazimirja Maleviča (1878-1935). Med 11. marcem in 22. junijem bodo na ogled postavili več kot 300 njegovih del, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Postavitev bo deloma povzemala trenutno potekajočo Malevičevo retrospektivo v amsterdamskem Muzeju Stedeljik, ki je nastala v sodelovanju z bonnskim razstaviščem, vendar bodo dodani nekateri novi poudarki in druga dela, je povedal intendant razstavišča Bundeskunsthalle Rein Wolfs.

Kazimir Malevič se je rodil blizu Kijeva. Študiral je v Kijevu in na slikarski akademiji v Moskvi. Leta 1912 je obiskal Pariz, kjer je spoznal kubizem. Po oktobrski revoluciji je bil v letih 1919 in 1921 profesor v Moskvi in Leningradu, kjer je bival do smrti.

Sprva je ustvarjal pod vplivom impresionistov, pozneje je prešel na kubizem, po obdobju dadaističnih kolažev pa je pristal pri slikarstvu čistih geometrijskih likov. S sliko Črni kvadrat na belem polju, kot "izrazom izkušnje o čisti brezpredmetnosti", kakor jo je sam opisal, je utemeljil suprematizem.

Teoretično je utemeljil novo slikarsko smer kot prevlado čiste iznajdbe v umetnosti. Sovjetska oblast je njegovo abstraktno umetnost sprva podpirala, pozneje, ko je moderna umetnost postala nezaželena, pa ga je potisnila na obrobje umetnostnega dogajanja. Vplival je na predstavnike Bauhausa in mnoge druge avantgardne umetnike.