Slovenija 13.12.2013 10:24

V mariborski KiBeli nova dela Marka Jakšeta

Maribor, 13. decembra - V galeriji KiBela v Mariboru bodo danes odprli razstavo slikarja Marka Jakšeta. Na ogled bo 18 slik iz cikla Binca, ki so nastale med letoma 2010 in 2013. Izmed njih ni bila še nobena razstavljena v Mariboru, devet slik pa je popolnoma novih in bodo tokrat prvič predstavljene javnosti.

Kot so ob razstavi pojasnili v kulturno-izobraževalnem društvu Kibla, razstava nima rdeče niti, ampak gre za predstavitev slike kot take. "Vse, kar slikar počne, počasi postaja slikanje. Z njim celotno svoje življenje okuži, dokler nazadnje ne potrebuje več ne barv, ne čopičev in ne platna. Slednjič celo razume vse tiste zabušante, ki nikoli niso slikali, pa so vendarle veličastni slikarji. Slikar je poete maudit in njegovo razsipavanje je nenehno, neprestano," pa je v vabilu na razstavo, ki bo na ogled do konca januarja, zapisal Jakše.

Jakše je nazadnje razstavljal letos v Kibla Portalu na skupinski razstavi Materialnost, samostojno razstavo pa je imel v Kibli nazadnje leta 2011. To je bila postavitev z naslovom Črni metulji.

Marko Jakše, rojen leta 1959 v Ljubljani, je leta 1987 končal ljubljansko Akademijo za likovno umetnost. Od takrat deluje kot svobodni umetnik. Predstavil se je na številnih samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini, za svoje delo pa je prejel več domačih in mednarodnih priznanj in nagrad.