Slovenija 13.12.2013 10:22

V Mestni galeriji Ljubljana samostojna razstava Dušana Mandića

Ljubljana, 13. decembra - V Mestni galeriji Ljubljana je na ogled razstava člana skupne Irwin Dušana Mandića. Postavitev, ki je prva samostojna Mandićeva predstavitev po 30 letih izključno skupinskega razstavljanja in delovanja v Irwinu, je ponovitvena reprezentacija projekta Die Welt ist schön iz leta 1982 v ljubljanski galeriji Škuc.

Mandić je serijo podob, intervencij na že izdelanih tipiziranih razglednicah, izdelal v času enoletnega služenja vojaške obveznosti v Nišu. Na razstavi gre, kot pravi, za predstavitev problematike, ki analizira družbeno situacijo in pozicijo subjekta - avtorja razstave - do ideološkega aparata - Jugoslovanske ljudske armade. Poleg razglednic je na ogled še veliko drugega gradiva, video materiali, revije, kasete, plakati, pisma in fanzini.

Mandić se je že v času študija izkazal kot zavzet raziskovalec likovnih problemov, ki izhajajo iz zgodovinske izkušnje sodobnega slikarstva in se je razen slikarstvu, videu in grafičnemu oblikovanju posvečal tudi teoretičnemu razmišljanju o razmerah med umetnostjo in ideologijo ter prehajanju mej slikarskega medija.

Velja za prvega umetnika v slovenski umetnosti, ki je slikarstvo grafitov prenesel iz urbanega/uličnega prostora v notranjost. Na začetku 80. let minulega stoletja je kot eden ključnih ideologov ljubljanske subkulturne scene zaznamoval pojav neoavantgardnih gibanj kot alternative vzpostavljanju umetnostnemu sistemu ne le z novim pristopom k sliki, temveč tudi s svojim prispevkom k razumevanju sodobne umetnosti v kontekstu medsebojnih družbenih procesov in postduchampovskih ter postprodukcijskih praks, je ob razstavi zapisala kustosinja Mateja Podlesnik.

Ne gre pa prezreti tudi njegovih zaslug pri ustanovitvi skupine Irwin leta 1983, saj je imel Mandić kot njen najstarejši in najbolj izkušen član tedaj za seboj že 15 samostojnih razstav in več skupinskih predstavitev doma in v tujini.