Svet 16.12.2013 12:18

Umrla je Hitchcockova Rebecca, igralka Joan Fontaine

Los Angeles, 16. decembra - Na svojem domu v Carmelu v Kaliforniji je v nedeljo v 97. letu starosti umrla oskarjevka Joan Fontaine. Igralka, ki je zaznamovala zlato dobo Hollywooda, je svoje najpomembnejše vloge odigrala v filmih Alfreda Hitchcocka.

Fontainova se je rodila na Japonskem britanskim staršem. Od leta 1919 je živela v Kaliforniji. Igralsko kariero je začela v poznih najstniških letih z manjšimi vlogami v gledališču, v 30. letih minulega leta je igrala v filmih B produkcije. Slavo ji je prineslo šele igranje v Hitchcockovih filmih.

Ta ji je dal vlogo v svojem prvem ameriškem filmu Rebecca iz leta 1940, za katero je bila nominirana za oskarja. Tega je dobila dve leti pozneje za vlogo v filmu Sum, v katerem je zaigrala ob Caryju Grantu. Po letu 1950, ko je bila njena igralska kariera v zatonu, se je obrnila k televiziji ter se nekajkrat pojavila tudi na Broadwayu.

Igralka je bila tudi njena sestra Olivia de Havilland, s katero pa sta imeli precej konflikten odnos tako zasebno kot na profesionalni ravni.

Ekscentrični milijarder Howard Huges, ki je bil nekaj časa v razmerju z Olivio de Havilland, je nekajkrat zakon ponudil Fontainovi. Ta je bila sicer poročena štirikrat. Ko se je nazadnje ločila od Alfreda Wrighta leta 1969, je dejala, da je zanjo zakon kot institucija mrtev.

Fontainova ni bila samo uspešna igralka, bila je tudi pilotka, poleg tega je odlično igrala golf.