Svet 18.12.2013 5:00

Ob arheološkemu najdišču Stonehenge zgradili center za obiskovalce

Bristol, 18. decembra - Ob arheološkem najdišču Stonehenge so zgradili center za obiskovalce, ki bo vrata odprl v soboto, na zimski solsticij. Ta najbolj poznani prazgodovinski spomenik v Veliki Britaniji, ki ga letno obišče milijon ljudi, bo tako postal prijaznejši za obiskovalce. Doslej je bilo ob njem urejeno le parkirišče, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Anglija. Stonehenge. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Anglija.
Stonehenge.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Zahvaljujoč desetletjem nesoglasij in nedorečenosti je okolica Stonehenga ostajala neurejena. "Naši politiki so Stonehenge označili za nacionalno sramoto, da se za tako izjemen spomenik tako slabo skrbi," je dejal Simon Thurley, izvršni direktor Ustanove Angleška dediščina, ki skrbi za lokacijo.

Izgradnja centra za obiskovalce je stala 27 milijonov funtov (31.656.700 evrov), v njem pa so uredili tudi muzej in razstavišče. Sredstva za izgradnjo so zagotovili z donacijami, nekaj je zasebnih sredstev, nekaj pa je prispevala Ustanova Angleška dediščina, piše AFP.

Center za obiskovalce je oblikovan tako, da se zlije z okolico. Lahko strešno konstrukcijo podpira 211 vitkih jeklenih stebrov, ki delujejo kot drevesa. V muzeju je prek modelov in videoprojekcij prikazano tudi postavljanje tega prazgodovinske svetišča, ki je nastalo v več stopnjah med letoma 3000 in 2300 pred našim štetjem.

Na kultnem kraju iz starejše bronaste dobe - severno od Salisburyja na jugu Anglije - so najverjetneje častili sonce.