Svet 18.12.2013 5:30

Dunajska Muzejska četrt v letu 2014 s pestrim dogajanjem

Dunaj, 18. decembra - V dunajski Muzejski četrti, ki združuje več muzejev in razstavišč, za prihodnje leto napovedujejo pestro dogajanje. Poleg razstav, povezanih z moderno umetnostjo in arhitekturo, načrtujejo interaktivne muzejske obiske za mlajše generacije, so sporočili z agencije za stike z mestom Dunaj Compress.

Avstrija, Dunaj. Glavno mesto Avstrije. Dunaj, turizem. Foto: Tina Kosec/STA

Avstrija, Dunaj.
Glavno mesto Avstrije.
Dunaj, turizem.
Foto: Tina Kosec/STA

V alternativnem razstavišču "freiraum quartier21", kjer ustvarjajo in živijo mladi umetniki, bo od 29. marca do 26. aprila na ogled razstava z naslovom Kovček za zadnjo pot. Združevala bo kovčke, napolnjene s predmeti, ki bi jih ljudje vzeli na pot v onostranstvo. Eksponate zanjo so prispevale tudi nekatere znane avstrijske osebnosti.

Ob 100. obletnici začetka prve svetovne vojne bodo v Leopoldovem muzeju z razstavo z naslovom Kljub temu umetnost! Avstrija 1914-1918 v ospredje postavil usodo in delo avstrijskih umetnikov tistega časa. Predstavili bodo fotografije in dokumente ter dela Egona Schieleja, Albina Eggerja-Lienza in Antona Koliga, ki so v njih ujeli žalost in grozote vojnega časa. Razstava bo na ogled od 9. maja do 15. septembra.

V Arhitekturnem centru Dunaj se bodo z razstavo z naslovom Misli globalno, zidaj socialno: Gradnja za boljši svet osredotočili na družbeno odgovornost moderne arhitekture. Prikazali bodo arhitekturne rešitve, postavljene v koncept sodobne družbe. Razstavo pripravljajo v sodelovanju z Nemškim arhitekturnim muzejem, na ogled pa bo od 15. marca do 30. junija.

V otroškem muzeju ZOOM pa bodo 13. marca odprli interaktivno razstavo Detektivske zgodbe, ki bo predstavila poznane odrasle in otroške detektive iz sveta filma in literature. Najmlajši bodo lahko spoznali znane detektivske zgodbe, se preoblekli v detektive, raziskali neobičajne dogodke ter v laboratoriju preverili in analizirali svoje najdbe.