Slovenija 17.12.2013 18:23

Nagrado Darko Bratina prejme avstrijska dokumentaristka Ruth Beckermann

Gorica, 17. decembra - Nagrado Darko Bratina - poklon viziji 2013 prejme avstrijska dokumentaristka Ruth Beckermann. Beckermannova se v svojih delih osredotoča tako na večkulturno dimenzijo evropskega prostora kot tudi na zgodovinski in osebni spomin, povezan z judovsko identiteto, še posebej tisto na Dunaju. Nagrado ji bodo izročili 27. februarja v Gorici.

Beckermannova je avtorica več kot desetine dokumentarnih filmov, ki so bili predstavljeni na mednarodnih festivalih in za katere je prejela ugledne nagrade. Njen opus bogatijo tudi avdiovizualne instalacije in knjižne izdaje, so sporočili iz Kinoateljeja.

Podelitev nagrade v Gorici bo pospremilo odprtje razstave, na kateri se bo avtorica predstavila z avdiovizualno instalacijo Europamemoria. Beckermannova se bo organizatorjem sicer pridružila v zadnjem februarskem tednu.

Prva filmska projekcija v sklopu Poklona viziji pa bo že 19. decembra v Kulturnem domu v Novi Gorici, kjer bodo predstavili film Zorro's bar mitzvah iz leta 2006. Film pripoveduje o štirih dvanajstletnikih, ki se pripravljajo na vstop v svet odraslih, na njihov bar micva. V njem avtorica s kritičnim in hkrati ironičnim pogled osvetli judovsko tradicijo ter pomen iniciacijskih obredov. Osredotoči se na podobo, s katero se odraščajoči mladostniki želijo predstaviti v družbi.

Med 26. februarjem in 1. marcem bodo v sodelovanju z najpomembnejšimi filmskimi ustanovami medregijskega prostora tudi organizirali filmske projekcije in srečanja ter strokovno delavnico pod mentorstvom Ruth Beckermann.

Kinoatelje je nagrado v spomin na svojega ustanovitelja prvič podelil leta 1999 v okviru festivala Film Video Monitor.

Nagrada sledi viziji senatorja italijanske republike, sociologa in filmskega kritika Darka Bratine (1942-1997), ki je menil, da je film eno najboljših sredstev za razumevanje družbe in njene kulture. Namenjena je avtorjem, ki estetske vrednote dopolnjujejo s posebno pozornostjo do zgodovinskega in družbenega okolja ter se zavzemajo za medkulturno komunikacijo.

Projekt Nagrado Darko Bratina - poklon viziji nastaja v sodelovanju s številnimi filmskimi in kulturnimi inštitucijami medregijskega prostora - Palazzo del Cinema/Hišo filma v Gorici, Media deskom Slovenija, Casa del Cinema v Trstu, Centro Espressioni Cinematografiche v Vidmu, Art kinom Odeon in Festivalom Kino Otok v Izoli, Kulturnim domom v Novi Gorici in Visoko šolo za umetnost Univerze v Novi Gorici, Narodno in študijsko knjižnico v Gorici, Avstrijskim kulturnim forumom v Ljubljani, Židovsko skupnostjo v Trstu in drugimi.