Na hitro prelistano 21.12.2013 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 21. decembra - Pri založbi Litera so izdali zbirko kolumn Dragice Korade Trojanski pes, pri založbi Sever&Sever pa ponatis knjige spominov Zdenka Roterja Padle maske. Pri Celjski Mohorjevi družbi je izšla knjiga Johna Steinbecka Kratko kraljevanje Pipina Četrtega, pri založbi Miš pa delo Tadeja Goloba z ilustracijami Milanke Fabjančič Kam je izginila Brina.

Ljubljana. Delo Zdenka Roterja z naslovom Padle maske. Foto: STA

Ljubljana.
Delo Zdenka Roterja z naslovom Padle maske.
Foto: STA

Ljubljana. Otroška knjiga Tadeja Goloba z naslovom Kam je izginila Brina? Foto: STA

Ljubljana.
Otroška knjiga Tadeja Goloba z naslovom Kam je izginila Brina?
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Johna Steinbecka z naslovom Kratko kraljevanje Pipina Četrtega. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Johna Steinbecka z naslovom Kratko kraljevanje Pipina Četrtega.
Foto: STA

Ljubljana. Delo Dragice Korade z naslovom Trojanski pes. Foto: STA

Ljubljana.
Delo Dragice Korade z naslovom Trojanski pes.
Foto: STA

TROJANSKI PES - NABOR KOLUMN DRAGICE KORADE IZ ZADNJIH 25 LET

Knjiga kolumn novinarke Koradejeve Trojanski pes vsebuje tekste, ki po avtoričinih besedah omogočajo vpogled v to, kako je nastajal grški scenarij pri nas. "Ta knjiga govori o tem, da smo mi že dolgo na poti v Grčijo. Bilo smo sicer na poti v Švico, Avstrijo, Skandinavijo, v resnici pa smo po nekih čezmorskih ovinkih v Čile ves čas hodili v Grčijo. To, da nam ni šlo nikoli tako dobro kot Grkom, še ne pomeni, da nam kdaj ne bo šlo tako slabo," je zapisala v uvodu.

Zanimivo je, da je avtorica ključne dialoge slišala in interpretirala sproti in da je znala napovedati posledice, pa so zapisali v založbi. "Dobrega političnega novinarja ne okupira politika na sebi, temveč tisto, kar prinaša - ljudem, drevesom, psom in psom čuvajem demokracije. Tudi zato, da ne bi (p)ostali pudlji; 'ne komunizem ne kapitalizem, nas bo uničil žurnalizem - novinarstvo brez novinarjev', je treba brati Trojanskega psa", piše na zavihku knjige. Knjiga prinaša izbor avtoričinih kolumn od leta 1989 do danes.

PADLE MASKE - PONATIS ROTERJEVE KNJIGE O SLOVENSKIH POLITIČNIH ZAKULISJIH

Knjiga spominov Zdenka Roterja, ki je po manj kot mesecu dni doživela ponatis (prva izdaja 1500 izvodov, ponatis 1000), prinaša iskreno izpoved "strica iz ozadja". Knjiga je ogledalo zgodovine in ljubezenska zgodba obenem. Govori o znanih in manj znanih akterjih slovenske zgodovine od leta 1941 do današnjih dni. V njej avtor na več kot 700 straneh razkriva svoje misli o osebnostih iz pretekle zgodovine - Edvardu Kardelju, Borisu Kidriču, Ivanu Matiji Mačku, Stanetu Kavčiču, Stanetu Dolancu - pa vse do danes živečih akterjev, kot so Milan Kučan, France Rode, Anton Stres, Janez Janša, Igor Bavčar, Dimitrij Rupel in Spomenka Hribar. Politični analitik Bernard Nežmah je o delu zapisal: "Intrigantno branje o političnih zakulisjih."

Zdenko Roter (1926) je leta 1942 odšel v partizane, kjer je postal komandir kurirske postaje TV 3. Po vojni se je zaposlil v Udbi, kjer je bil med drugim zadolžen za spremljanje dejavnosti slovenske cerkve. V 60. letih je postal predstojnik katedre za religiologijo ter pozneje dekan na Visoki politični šoli. Bil je utemeljitelj sociologije religije na Slovenskem ter odgovorni urednik revije Teorija in praksa. V 70. letih je kot Kavčičev svetovalec izgubil vse funkcije. V politično življenje se je vrnil kot svetovalec predsednika Kučana. Ljubljanska univerza mu je za zasluge podelila naslov zaslužnega profesorja, slovensko sociološko društvo naziv častnega člana, država pa najvišje državno odlikovanje.

KRATKO KRALJEVANJE PIPINA ČETRTEGA - SATIRA STEINBECKA O STRANKARSKIH ZDRAHAH V FRANCIJI

Steinbeckova knjiga s podnaslovom Izmišljija prinaša duhovito satiro na večne strankarske spore in padanje francoskih vlad. Zgodbo je avtor postavil v čas francoskega brezvladja, ko so vsi napori za sestavo vlade zaradi strankarskih zdrah že vnaprej obsojeni na propad. Na tej mrtvi točki demokracije se veljakom rojalistične stranke ponudi priložnost, da spet vzpostavijo monarhijo. Ob razkrivanju licemerstva in moralne dvoličnosti politikov delo ponuja predvsem pripoved o človeku, ki se raje odreče visokemu družbenemu položaju kot svoji integriteti.

Literarno ustvarjanje ameriškega Nobelovca Johna Steinbecka (1902-1968) je v pripovedno-snovnem pogledu močno zaznamovano z domačim kalifornijskim okoljem in pisateljevimi trpkimi osebnimi izkušnjami. Prvi večji uspeh mu je prinesel roman Polentarska polica (1935). Sledili so njegovi najodmevnejši romani Negotova bitka, O miših in ljudeh, Grozdi jeze, Ulica ribjih konzerv, Vzhodno od raja, Biser, Sladki četrtek in Zima naše nezadovoljnosti. Vsa navedena dela so na voljo tudi slovenskemu bralcu.

KAM JE IZGINILA BRINA - MLADINSKO DELO IZPOD PERESA KRESNIKOVEGA NAGRAJENCA

Mladinsko delo Tadeja Goloba ponuja živahno in prepričljivo izpisano prvoosebno pripoved četrtošolke Brine, ki skupaj z bratom Lovrom raziskuje izginotje sosedine psičke - svoje soimenjakinje Brine. Duhovita zgodba, ki je močno vpeta v družinsko življenje Brinine družine in v njihov aktivni vsakdan, postaja vse bolj napeta, pred bralcem pa se razgrinja primer dobre otroške detektivke, so zapisali v založbi.

Tadej Golob (1967) je novinar in kolumnist, ki je bralce in kritike presenetil z literarnim prvencem Svinjske nogice, za katerega je leta 2010 prejel kresnika. Leto pozneje je izdal mladinski pustolovski roman Zlati zob, letos pa roman z naslovom Ali boma ye!. Je tudi avtor biografij znanih Slovencev.

Milanka Fabjančič (1981) je leta 2006 diplomirala iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost. Trenutno študira francosko ilustracijo.