Svet 19.12.2013 5:00

Muzej holokavsta v Washingtonu je pridobil dnevnik Hitlerjevega zaupnika Rosenberga

Washington, 19. decembra - Ameriški muzej holokavsta v Washingtonu je pridobil dolgo izgubljeni dnevnik Hitlerjevega zaupnika Alfreda Rosenberga. "Njegov dnevnik nam bo pomagal pri razumevanju idej, ki so oživile ekstremistično ideologijo nacizma," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejala direktorica muzeja Sara Bloomfield.

"Najdba je še en majhen, a pomemben korak k razumevanju bolnega uma tistih, ki so bili odgovorni za množične poboje v drugi svetovni vojni," je dejal Charles M. Oberly III iz ameriške imigracijske in carinske službe (ICE), ki je dnevnik predala muzeju.

Rosenberg je kot Hitlerjev zaupnik poznal večino načrtov za vzpostavitev nacistične države, poboj evropskih Judov in drugih etničnih skupin ter taktiko v drugi svetovni vojni. Na Nürnberških procesih je bil obsojen na smrt z obešanjem.

Kot je pojasnil John Morton iz ICE, verjamejo, da je dnevnik v ZDA pretihotapil Robert Kempner, ki je na procesih delal v vrstah ameriških tožilcev. Kempner je umrl leta 1993, njegovi potomci pa so muzeju darovali dokumente s procesov, a dnevnika ni bilo med njimi. ICE je dnevnik odkrila aprila v New Yorku.