Svet 23.12.2013 5:00

V dunajski Albertini v letu 2014 Rainer in Miro

Dunaj, 23. decembra - V muzeju Albertina v letu 2014 načrtujejo štiri velike razstave. Postavitev z naslovom Med Dürerejem in Napoleonom bo posvečena zgodovini zbirke in njenih ustanoviteljev, razstava Povečava bo tematizirala vpliv te Antonionisove filmske klasike v fotografiji. Jeseni bosta na vrsti retrospektiva Arnulfa Rainerja in razstava Joana Miroja.

Letošnje leto bodo v Albertini sklenili z 650.000 obiskovalci. "Smo zadovoljni, ne morem pa reči, da prekipevamo od sreče," je v pogovoru za avstrijsko tiskovno agencijo APA dejal direktor muzeja Klaus Schröder. Obisk bo tako v letošnjem letu vseeno nekoliko večji, kot je bil dve leti pred tem, piše APA. Za največje presenečenje je poskrbela retrospektiva Gottfrieda Helnweina, na kateri so našteli kar 240.000 obiskovalcev in je obveljala za najbolje sprejeto razstavo sodobne umetnosti v hiši.

Muzej Albertina je bil ustanovljen pred 238 leti. Čeprav v letu 2014 ne bodo obeležili okrogle obletnice, so se v muzeju vseeno odločili pripraviti razstavo, posvečeno življenju vojvode Alberta, ki je ustanovitelj zbirke. Razstavo, na kateri bodo na ogled dokumenti, nakit, srebrnina in drugi predmeti, pa tudi 200 najpomembnejših umetnin iz zbirke Albertine, bodo odprli 14. marca.

Film Povečava Michelangela Antonionisa iz leta 1966 se je zapisal ne le v zgodovino filma ampak tudi v zgodovino upodabljajoče umetnosti, meni Schröder. Razstava, ki jo bodo odprli 10. maja, bo prikazala njegov vpliv na fotografijo. Rojstni dan avstrijskega slikarja Arnulfa Reinerja, ta bo 8. decembra 2014 dopolnil 85 let, bodo v muzeju obeležili z razstavo, ki jo bodo odprli že 3. septembra. Razstava, ki bo združila okoli 100 slik, risb in objektov katalonskega slikarja Joana Miroja (1893-1983) pa bo vrata odprla 12. septembra, še piše APA.