Slovenija 22.12.2013 4:00

Štefka Drolc bo v ljubljanski Drami s Čompami praznovala 90 let

Ljubljana, 22. decembra - Gledališki in filmski igralki Štefki Drolc bodo v SNG Drama Ljubljana drevi ob 19. uri pripravili praznovanje s skupino Čompe ob 90. rojstnem dnevu. V nedavnem pogovoru za STA je Drolčeva dejala, da je izjemno presenečena in vesela, da se bo lahko veselila skupaj s člani ansambla, v katerem je preživela toliko časa.

Ljubljana, Ljubljanski grad. Igralka Štefka Drolc. Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, Ljubljanski grad.
Igralka Štefka Drolc.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Z igro se je Drolčeva, ki je tesno povezana tudi z začetki slovenskega filma - odigrala je vlogo Tildice v film Na svoji zemlji - začela ukvarjati že pred drugo svetovno vojno, v mariborski gledališki skupini, ki jo je vodil Fran Žižek.

Med letoma 1945 in 1947 je bila članica mariborske Drame, v sezoni 1947/48 je delala pri Triglav filmu v Ljubljani, med leti 1948 in 1959 igrala v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu, leta 1960 pa se je preselila v vrste SNG Drama Ljubljana. Po letu 1982 je začela poučevati na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo.

Svojo gledališko pot je Drolčeva začela z vlogami večinoma vedrih in pozitivnih mladenk, že v tržaškem in zatem v ljubljanskem obdobju pa je prešla k izrazito karakternim vlogam, tako iz klasičnega in sodobnega dramskega repertoarja kakor iz komedij in grotesk.

Za STA je Drločeva med drugim spregovorila o razlikah med igranjem na filmu in na odru: "Menim, da v igri na filmu ali na odru ni velike razlike, če je igralec dober, če dobi vlogo, ki jo začuti. Seveda so razlike, a v svojem jedru je dober igralec lahko dober v obeh medijih."

Ob tem je dodala, da v filmu sicer ni veliko igrala, čeprav se vloge v prvem slovenskem celovečernem filmu spominja z veseljem. Poleg vloge Tildice je Drolčeva med drugim odigrala še vloge v filmih Cvetje v jeseni in Iskanja Matjaža Klopčiča, Naš avto Františka Čapa in Deseti Brat Vojka Duletiča.

Za svoje delo je prejela vrsto priznanj, med njimi Borštnikov prstan leta 1983 in Prešernovo nagrado za življenjsko delo leta 2009.