Svet 24.12.2013 5:00

Nekateri kritiki napadli Scorseseja in Volka z Wall Streeta

Los Angeles, 24. decembra - Film Martina Scorseseja Volk z Wall Streeta, v katerem nastopa tudi Katarina Čas, so na uradnem predvajanju za člane ameriške filmske akademije nekateri starejši kritiki raztrgali zaradi preveč upodobitev spolnosti in uporabe drog. Kot piše britanski časnik The Guardian, to pod vprašaj postavlja Scorsesejeve možnosti za oskarje.

Film so vse od začetka predvajanja mnogi postavljali v sam vrh tekme za kipce filmske akademije, a očitno starajoče se članstvo akademije morda ni pripravljeno na takšen film. Po predvajanju je ekipo s Scorsesejem in Leonardom DiCapriom na čelu napadel neimenovan scenarist in jim dejal, da bi jih moralo biti sram ter da je film gnusen.

Tudi Hope Holiday, poznana po vlogi v komediji Billya Wilderja Apartma, je na svojem Facebooku namignila, da se s tem stališčem strinja več ljudi.

"Danes je bilo na akademiji mučenje - Volk z Wall Streeta - tri ure mučenja, enako gnusno sranje znova in znova," je zapisala. Ob tem je dodala, da so filmu nekateri člani akademije vendarle ploskali.

Film, ki ga je Scorsese opisal kot upodobitev bistva ameriškega pohlepa, dekonstrukcijo ameriških sanj, pripoveduje zgodbo o vzponu in padcu borznega posrednika Jordana Belforta, ki si je v devetdesetih ustvaril finančni imperij. Z načinom življenja, ki ga zaznamujeta pohlep in sla po denarju, moči, seksu in drogah, si je Belfort prislužil nadimek Volk z Wall Streeta.

Časova, ki je v filmu zaigrala Švicarko Chantelle, je za STA po premieri v New Yorku sporočila: "Težko opišem, kako se ob vsem zadovoljstvu in navdušenju ekipe in gledalcev počutim tudi sama."

V vlogi Belforta je zaigral DiCaprio, ob njem pa sta med drugim nastopila še Matthew McConaughey in Jonah Hill.

Že v petek je Scorsese dejal, da je film brutalen: "Ogledal sem si ga z občinstvom in menim, da deluje. Ne vem, če bo všeč vsem, verjetno ne. Ni narejen za 14-letnike."