Svet 25.12.2013 5:00

V madridskem Pradu razstava Furije: Od Tiziana do Ribere

Madrid, 25. decembra - V madridskem muzeju Prado za januar napovedujejo razstavo z naslovom Furije: Od Tiziana do Ribere. Furije so rimska različica starogrških boginj maščevanja Erinj, v evropski umetnosti pa so se prvič pojavile sredi 16. stoletja. Postavitev več kot 20 umetniških del sledi pojavu, razcvetu in opustitivi tega motiva v umetnosti.

Furije so se kot skupina v evropski umetnosti prvič pojavile sredi 16. stoletja na pobudo Marije Madžarske, sestre Karla V. iz rodbine Anžuvinecv. Ta je namreč leta 1548 Tizianu naročila, naj naslika štiri velika platna z motivom Furij za njeno palačo na obrobju Bruslja.

Izbira teme je imela politično ozadje, saj so Furije, ki so bile obsojene na večno kaznovanje, ker so kljubovale bogovom, simbolizirale nemške prince, ki so uprli Karlu V., a so bili leta 1547 premagani.

Kot skupina so bile Furije priljubljen ikonografski motiv v umetnosti še naslednjih 150 let, poleg političnega pa so dobile še dodatne pomene. Od poznega 16. stoletja dalje je ta ikonografski motiv v evropski umetnosti veljal za tistega, preko katerega so umetniki dokazovali svoje mojstrstvo.

Na razstavi bodo združena dela italijanskih, flamskih, nizozemskih in španskih umetnikov. Zastopani bodo Tizian, Michelangelo, Cornelis van Haarlem, Rubens, Ribera, Salvator Rosa in Langhetti. Njihova dela bodo razporejena okoli Laokonove skupine, ki je bila vir navdiha številnim umetnikom. Razstava bo na ogled od 21. januarja do 4. maja.