Slovenija 24.12.2013 11:49

V LGL 100. ponovitev otroške prestave Mala in velika Luna

Ljubljana, 24. decembra - V Lutkovnem gledališču Ljubljana (LGL) bo ob 17. uri stota ponovitev dramske predstave za otroke Mala in velika Luna avtorja Borisa A. Novaka v režiji Vinka Möderndorferja, ki je nastala v sodelovanju LGL in Prešernovega gledališča Kranj. Predstavo, ki otrokom predstavi odraščanje, odlikuje čarobna poetika besedila, so zapisali v LGL.

Ljubljana. Lutkovno gledališče. Foto: Domen Grögl/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Lutkovno gledališče.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

V igri, ki je naletela na odličen sprejem občinstva, je Boris A. Novak upesnil radost in bolečino odraščanja. Mala Luna je prispodoba za otroka, ki hrepeni po tem, da bi čim prej odrasel.

Igro je avtor napisal leta 1983. Prvo izvedbo je doživela na Radiu Ljubljana kot radijska igra, izšla je v knjižni obliki, postavili pa so jo tudi na več odrov. Med drugim so jo v sezoni 1984/1985 izvedli na velikem odru SNG Drama Ljubljana pod vodstvom danes pokojnega režiserja Mirana Hercoga. Pričujoča predstava je premiero doživela maja 2010.

Predstavo je režiral Vinko Möderndorfer, ki meni, da predstava sporoča, da je otroštvo pomembno, prav tako kot igra, obenem pa poudarja, da se moramo tudi odrasli spet naučiti biti otroci, so sporočili iz LGL.

V vlogi Severnice igrajo Vesna Pernarčič Žunić, Vesna Slapar in Nina Ivanič, v vlogi Lune pa Ana Hribar in Ajda Toman. Kostumi so delo Alana Hranitelja, glasba pa Bojana Jurjevčiča - Jurkija.

Luna v predstavi, za katero je sceno postavil Jože Logar, hrepeni po tem, da bi čim prej odrasla. Zaljubi se v Sonce, zavida mu velikost in svetlobno moč. A ko odraste v polno luno, spozna, da odraslost prinaša dolžnosti. Sonce ji razodene, da mora vsak dan izdelovati svetlobo, ki bo porajala in ohranjala življenje v vesolju. Ko Luna okusi grenkobo odraslosti, se ji stoži po brezskrbni otroški igri, zato se začne spet manjšati.