Svet 27.12.2013 5:00

V Berlinu razstava del Paula Kleeja iz dveh zasebnih zbirk

Berlin, 27. decembra - V Berlinu so v prostorih zbirke Scharf-Gerstenberg, ki sodi pod okrilje Državnih muzejev Berlina, na ogled postavili razstavo del Paula Kleeja iz zbirk Heinza Berggruena in Dietra Scharfa. Umetninam iz obeh zbirk so dodana še Kleejeva dela iz zbirke Nove nacionalne galerije, piše na spletni strani muzeja.

Paul Klee je bil eden najbolj priljubljenih umetnikov trgovca z umetninami in zbiratelja Heinza Berggruena (1914-2007). Ta je zbral okoli 70 njegovih del, zato je Klee akupaj s Pablom Picassom, Henrijem Matisseom in Albertom Giacomettijem tudi eden od osrednjih protagonistov v Muzeju Berggruen.

Velik zbiratelj Kleejevih del je bil tudi Dieter Scharf (1926-2001). V zbirki Scharf-Gerstenberg, ki jo je ustanovil, je tako danes najti 30 Kleejevih del, ki predstavljajo zanimivo nasprotje Kleejevim delom iz Berggruenove zbirke. Če je slednji zbiral predvsem umetnine, ki so nastale v času, ko je Klee poučeval na šoli Bauhaus v Weimarju in Dessauu, so Scharfa pritegnila umetnikova zgodnja simbolistična, pa tudi njegova pozna dela.

Razstavo, ki bo na ogled do 31. avgusta, so pripravili kot hommage Berggruenu, ki se je pred 100 leti rodil v Berlinu.