Svet 28.12.2013 5:00

Mineva 40 let od izida Solženicinovega dela Arhipelag Gulag

Pariz, 28. decembra - Na današnji dan pred 40 leti je na knjižne police v Parizu prišla knjiga ruskega pisatelja Aleksandra Solženicina Arhipelag Gulag, v kateri je razkril delovanje sovjetskih gulagov in si s tem prislužil izgon iz države. Avtor je delo napisal s pomočjo številnih pričevanj o Stalinovem sistemu zaporov, ki so mu jih posredovali nekdanji zaporniki.

Pričevanja so mu nekdanji zaporniki začeli pošiljati po objavi dela En dan v življenju Ivana Denisoviča - prvem v Sovjetski zvezi, ki je opisovalo življenje v kakšnem od sovjetskih zaporov. Solženicin je delo napisal po svojih spominih na sedem let zapora zaradi kritiziranja Stalina v pismu prijatelju.

"Po objavi Ivana Denisoviča mi je pisalo na tisoče nekdanjih zapornikov. Takrat mi je postalo jasno, da mi je usoda naklonila tisto, kar potrebujem. Oni so mi dali material za Arhipelag," je Solženicin dejal v intervjuju nekaj mesecev pred smrtjo leta 2008.

Prav pričevanja dajejo delu pravo vrednost - pomagala so razkriti trpinčenje zapornikov, upore in pobege ter smrti zaradi lakote in mraza. V Stalinovem sistemu zaporov - izraz gulag je kratica za glavno upravo taborišč - je življenje izgubilo več milijonov ljudi.

Knjigo, ki jo je Solženicin pripravljal deset let, je objavila sovjetska emigrantska založniška hiša YMCA-Press. Prevedena je bila v 40 jezikov, prodanih pa je bilo okoli deset milijonov izvodov, piše francoska tiskovna agencija AFP.