Slovenija 27.12.2013 11:21

V Cankarjevem domu gostovanje s predstavo La Verita začenja Compagnia Finzi Pasca

Ljubljana, 27. decembra - V Cankarjevem domu drevi ob 19.30 s predstavo La Verita gostovanje začenja umetniški cirkus Danieleja Finzija Pasce. Projekt temelji na nevidnih kretnjah in igri senc, navdihuje pa ga izvirno gledališko platno, ki ga je Salvador Dali leta 1944 naslikal za balet Tristanova norost koreografa Leonida Massina.

Finzi Pasca je, kot so zapisali v Cankarjevem domu, s 13 umetniki ustvaril spektakel edinstvene gledališke tehnike, igre senc in izjemnih osvetlitev ter do potankosti izbrušenih akrobatskih veščin.

Dalijevo platno velikosti 9 x 15 m so po desetletjih odkrili v skladišču rekvizitov newyorške Metropolitanske opere, nato pa ga je odkupila Evropska umetniška fundacija. Fundacija je platno za predstavo ponudila skupini Compagnia Finzi Pasca. Na odru je platno ponovno zaživelo 17. januarja, ko so predstavo La Verita premierno uprizorili v Place des arts v Montrealu.

Prepletajoči se rdeči niti predstave sta hudomušna dražba scenskega platna in ustvarjanje Resnice - s prepričljivo odrsko iluzijo.

Finzi Pasca je poleg avtorstva in režije za predstavo sodeloval tudi pri oblikovanju luči in koreografije. Julie Hamelin je umetniška producentka in direktorica ter soavtorica projekta, Maria Bonzanigo podpisuje glasbo, sooblikovanje koreografije in oblikovanje zvoka, Hugo Gargiulo pa je zasnoval scenografijo in rekvizite. Za kostumografijo je poskrbela Giovanna Buzzi.

Compagnia Finzi Pasca je nastala leta 2011 z združitvijo Inlevitasa in Teatra Sunil. Ustvarjalec Finzi Pasca se je v Sloveniji pred leti že predstavil s produkcijama Nomad in Megla/Nebbia, podpisal pa se je tudi pod sklepno slovesnost olimpijskih iger v Torinu leta 2006.

Predstava bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma na sporedu do 2. januarja.