Svet 2.1.2014 6:00

V graškem muzeju Joanneum za 2014 napovedujejo pester razstavni program

Gradec, 2. januarja - V graškem Universalmuseum Joanneum za leto 2014 napovedujejo pester razstavni program v vseh hišah. V Stari galeriji bodo med drugim odprli razstavo mojstrovin v tehniki mezzotinte, v razstavišču Kunsthaus Graz razstavo El Lissitzky - Ilja in Emilia Kabakov - Utopija in realnost ter v Novi galeriji razstavo Ideja in oblika.

Na razstavi v Stari galeriji, ki jo bodo odprli konec aprila, bodo na ogled mojstrovine v tehniki mezzotinte. Slednja velja za eno najbolj dovršenih grafičnih tehnik v zgodovini, večinoma pa so jo uporabljali za reproduciranje slikarskih del. Razstava bo združila več kot 350 del angleških in nemških avtorjev.

V Arheološkem muzeju bo od sredine maja do konca oktobra na ogled razstava Koda kosti - telesa pripovedujejo o vojni. Kot so zapisali v muzeju, vsako okostje pripoveduje svojo zgodbo - o prehranjevalnih navadah, o boleznih in poškodbah človeka - vse to je dobesedno zapisano v naših kosteh. Postavitev, ki se bo osredotočila na nasilje, vidno na okostjih, bodo posvetili 100. obletnici izbruha prve svetovne vojne. V ospredju bodo okostja, ki so jih našli leta 2011 med gradbenimi deli na Graškem gradu.

V razstavišču Kunsthaus Graz bo od začetka februarja do sredine maja na ogled razstava El Lissitzky in Emilia Kabakov - Utopija in realnost. Lissitzky in Kabakov simbolizirata vzpon in zaton komunistične vizije sveta. Veljata za najvidnejša umetnika v nekdanji Sovjetski zvezi in sta pomembno zaznamovala jezik podob in oblik v svetu umetnosti. Razstava je že bila na ogled v Van Abbemuseum v Eindhovnu na Nizozemskem, na njej pa so predstavljena nekatera najpomembnejša dela obeh umetnikov.

Sledili bosta razstavi nemške slikarke Katharine Grosse in avstrijskega umetnika Karla Neubacherja. Slednji velja skupaj z Richardom Krieschejem in Petrom Gerwinom Hoffmanom za enega od pionirjev avantgarde in konceptualne umetnosti na Avstrijskem Štajerskem.

V novembru pa bo varata odprla razstava Nadzor destrukcije - umetnost in destrukcija. Kot so zapisali v muzeju, bo to prva obsežnejša postavitev, posvečena temi destrukcije v umetnosti 20. stoletja. Na vseh področjih umetniškega ustvarjanja je bilo od sredine 20. stoletja v konceptih mogoče zaznati težnjo po destrukciji ali demontaži. Kot reakcija na obe svetovni vojni in atomsko bombo ter na vseprisotne podobe destrukcije v revijah in časopisih je umetnost ves čas držala ogledalo temu svetu nasilja. Na postavitvi bodo zastopani slikarstvo, film, fotografija, kiparstvo, instalacije in performans.

V Novi galeriji pa bo od sredine februarja do sredine maja postavljena razstava z naslovom Ideja in oblika - Matematika in lepota znanosti. Pokazala bo na povezave med matematiko in umetnostjo, časovno pa bo pokrila obdobje od poznega srednjega veka do 60. let minulega stoletja.