Svet 3.1.2014 6:00

V florentinski galeriji Uffizi razstava Preobrat

Firence, 3. januarja - V galeriji Uffizi v Firencah so na ogled postavili razstavo z naslovom Obrat - skrita plat zbirke. Okoli 40 umetniških del razkriva zgodbe, ki so očem javnosti običajno skrite. Razstava bo odprta do 2. februarja, je mogoče izvedeti na spletni strani galerije.

Predstavljena dela po besedah kuratorice razstave Giovanne Giusti radovednega obiskovalca seznanjajo tudi s tisto platjo umetnin, ki je običajno rezervirana le za poznavalce. Slike, kipi in izbrani kosi pohištva izjemne kakovosti so postavljeni tako, da je vidna tudi hrbtna stran. Na njej pa je pogosto najti številke ali kakšne zapise, ki povedo marsikaj o tem, kako je umetnina postala del galerijske zbirke.

Tako je denimo mogoče videti prizor Oznanjenja iz 15. stoletja, ki je naslikan na zadnjo stran lesenih tabel s portretoma zakoncev Baroncelli. Na triptihu Froment, na katerem so naslikani prizori iz Kristusovega življenja, pa je v primeru zaprtih kril mogoče videti Marijo z Jezusom skupaj z naročniki triptiha.

Razstava sodi v serijo z naslovom Še nikoli videno, v sklopu katere v galeriji vsak december predstavijo manj znane umetnine iz lastne zbirke. Pripravili so jo Prijatelji galerije Uffizi.

"To je čudovit način, kako zaključiti leto za Prijatelje galerije Uffizi," je dejala predsednica društva Maria Vittoria Rimbotti ter dodala, da z razstavo mestu predstavljajo nekatere zaklade, ki jih hrani galerija.