Svet 6.1.2014 6:00

Čefurji raus! začenjajo pohod na hrvaške kinematografe

Zagreb, 6. januarja - V hrvaških kinematografih bodo v četrtek začeli predvajati film Čefurji raus!, ki ga je Goran Vojnović posnel po svojem istoimenskem romanu. Hrvaški mediji ob tem pogosto izpostavljajo Vojnovićevo mati Hrvatico ter dejstvo, da je avtor odraščal v ljubljanskih Fužinah, pri pisanju pa so ga navdihovali tamkajšnji dogodki.

Duhovita in hkrati žalostna zgodba o najstniku in njegovih prijateljih govori o enem od zamolčanih problemov slovenske družbe, odnosu do priseljencev iz nekdanje Jugoslavije. Stereotipno so prikazani kot primitivni, neprilagojeni in neizobraženi ljudje, ki se nagibajo k nasilju in alkoholu, piše hrvaška tiskovna agencija Hina.

Dogajanje filma je postavljeno v ljubljansko sosesko Fužine. Predstavlja vsakdanje življenje najstnikov oziroma t.i. čefurjev Marka (Benjamin Krnetić), Adija (Ivan Pašalić), Acota (Dino Hajderović) in Dejana (Jernej Kogovšek). Ti svoj čas večinoma preživljajo pred domačim blokom, kjer bodisi brezdelno posedajo ali pa uganjajo neumnosti.

Pašalić, Zagrebčan, ter Hajderović in Kogovšek so na Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejeli vesno za najboljšo stransko vlogo. Igralec Emir Hadžihafizbegović pa je za vlogo Markovega očeta dobil nagrado za najboljšega igralca na filmskem festivalu v Cottbusu.

Vojnovićev celovečerec si je v Sloveniji že prislužil dve zlati roli, saj si ga je v zadnjih treh mesecih lanskega leta pogledalo več kot 55.000 gledalcev.

Konec januarja bodo v hrvaških kinematografih začeli predvajati tudi slovensko-hrvaško koprodukcijo Metoda Pevca Lahko noč, gospodična.