Svet 4.1.2014 5:00

Frankfurtski muzej Städel se širi na svetovni splet

Frankfurt, 4. januarja - Frankfurtski muzej Städel bo leta 2015 zabeležil 200. obletnico delovanja. Ob jubileju direktor muzeja Max Hollein načrtuje večjo prisotnost muzeja na svetovnem spletu. Kot največji projekt napoveduje digitalno platformo, preko katere bodo dostopni vsi eksponati muzeja, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je dejal Hollein, skušajo muzeji preko interneta bodisi omogočiti virtualen sprehod skozi razstave bodisi v svoje prostore privabiti čim več obiskovalcev. Prvo je po njegovih besedah relativno nezanimivo, druga pa ne deluje.

Že v letošnjem letu bodo v muzeju Städel vpeljali vrsto novosti, v naslednjem letu in pol pa je njihova velika tema digitalna razširitev muzeja. Kot je po pisanju dpa poudarila Monika Hagedorn-Saupe z Inštituta za muzejske raziskave in članica upravnega odbora Nemške zveze muzejev, so le redki muzeji primerljivo dejavni na tem področju. Nekateri nimajo urejene niti baze podatkov, le redki imajo svoje eksponate dostopne preko svetovnega spleta, še manj pa jih je aktivnih na družbenih omrežjih.

Muzej Städel je aktiven preko vseh komunikacijskih kanalov. Ima 16.500 prijateljev na omrežju Facebook, 7500 sledilcev na Twitterju, 86.000 bralcev pa spremlja muzejski blog. V letošnjem letu bodo ponudili še didaktično računalniško igrico za otroke in online tečaj za odrasle, ki se bodo želeli pripraviti na obisk katere od razstav.

Kdor bo v prihodnje preko spletne prodaje kupil vstopnico za muzej, si bo lahko omenjeni tečaj naložil brezplačno, z njim pa želijo obiskovalcem omogočiti čim bolj ploden obisk muzeja.

Najpomembnejši projekt ob jubileju pa je digitalna platforma, preko katere bodo dostopni vsi eksponati muzeja. Že letos spomladi bo dostopna testna različica, v letu 2015 naj bi bila platforma dostopna najširši javnosti.