Slovenija 3.1.2014 12:05

V CD prihodnji teden razstava članov Društva oblikovalcev Slovenije

Ljubljana, 3. januarja - V prvem preddverju Cankarjevega doma (CD) bodo v torek, 7. januarja, ob 20. uri odprli razstavo članov Društva oblikovalcev Slovenije (DOS) z naslovom ReForma. Razstava bo prikazala poglede oblikovalcev na stanje v vsakodnevnem življenju in skušala podati nekaj njihovih nagovorov za prihodnost, so zapisali pripravljavci razstave.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

V CD bodo predstavljena dela 25 članov DOS, dobitnikov nagrad na natečaju Reformator in življenjski opus Branka Uršiča.

Strokovna žirija letošnje razstave, ki so sestavljali Nina Bavčer, Katjuša Kranjc, Matjaž Deu, Primož Fijavž in Hermina Kovačič, je izmed prispelih predlogov za razstavo izbrala le slabo polovico.

Druga žirija DOS je izbrala in podelila nagrado za življenjsko delo Branku Uršiču že pred kratkim, tretja, ki so jo sestavljali strokovnjaki različnih področij, pa je pred mesecem dni izbrala vizionarsko najpogumnejše predloge mladih avtorjev, prispele na javni natečaj Reformator. Natečaj je DOS pripravilo v sodelovanju z javno agencijo ministrstva za gospodarstvo razvoj in tehnologijo SPIRIT.

Vsi trije sklopi bodo v CD predstavljeni skupaj, saj bodo skušali najti pravo razmerje bodočega razvoja. Na ogled bodo celovite rešitve, ki so, kot so zapisali pripravljavci razstave, vredne uresničitve in sestavljajo mozaik prihodnjih uspehov.

Pretekle razstave se se navezovale na različne vsebine, tokrat pa je tema ReForma. Kot so zapisali v društvu oblikovalcev, je forma oblika, vidna pojavnost, upodobitev ali konfiguracija objekta. Hkrati pa je lahko tudi odgovor na vprašanje "kako". In če je obstoječa forma neustrezna ali če ne predstavlja tiste dodatne vrednosti, ki jo upravičeno pričakujemo, potem je odgovor reforma.

DOS razstavo svojih članov, ki predstavi dosežke slovenske oblikovalske stroke, pripravlja bienalno.